Linkovi

Na svjetski dan stanovništva Ujedinjeni narodi naglašavaju važnost planiranja obitelji


Danas, na Svjetski dan stanovništva, Ujedinjeni narodi ističu prednosti planiranja obitelji, te dodaju da ono unaprijedjuje dobrobit čitavih obitelji, zajednica i naroda, putem unaprijedjenja zdravlja majki, jednakost spolova i smanjenje siromaštva. Iz Ženeve izvješćuje Lisa Schlein.

U svijetu trentuno živi 6.7 milijardi ljudi, a očekuje se da će se taj broj povećati na 9.2 milijarde u sljedećih 40 godina. Mnoga će djeca biti neželjena, te će tako dodatno opteretiti svoje obitelji.

Ujedinjeni narodi izvješćuju da oko 200 milijuna žena širom svijeta želi odgoditi ili spriječiti trudnoću, dok istovremeno ne koriste adekvatna kontracepcijska sredstva.

U izvješću se dalje navodi da planiranje obitelji donosi velike benificije za život i zdravlje majki i njihove djece. Istraživanja pokazuju da se adekvatnim planiranjem obitelji godišnje može spriječiti oko jedna trećina od jednog i pol milijun slučajeva smrti majke, koliko ih se sada bilježi svake godine. Takodjer bi se moglo spriječiti oko 2.7 milijuna slučajeva smrti beba.

No, usprkos ovakvim zabrinjavajućim statistikama, direktorica organizacije za stanovništvo pri Ujedinjenim narodima sa sjedištem u Ženevi, Seri Tellier izjavila je za Glas Amerike da je postignut značajan napredak na polju planiranja obitelji. Ona dodaje da je samo 5 posto žena koristilo kontracepciju 1960., dok se taj broj popeo na 60 posto do 2000. godine: "Natalitet se smanjuje širom svijeta. Ako pogledamo 60-e godine prošlog stoljeća, žene u zemljama u razvoju u prosjeku su imale šetoro djece. Sada, one u prosjeku imaju samo troje djece, dakle to je ogromna promjena. Naravno, postoje velike regionalne varijacije, gdje recimo u Africi, te brojke nisu tako dramatično opale. Naprotiv, u nekim afričkim zemljama natalitet je ponovno u porastu. Ipak, na globalnoj razini, ovo su velike promjene. Smrtnost medju djecom je takodjer pala. Prije 20 godina, nekih 15 milijuna djece ispiod 5 godine umiralo je svake godine. Sada je taj broj znatno manji, oko 10 milijuna. To je zaista značajna promjena."

Tellier dodaje da manje djece umire pretežno zbog poboljšanja ishrane i cijepljenja protiv nekih od najopasnijih dječjih bolesti. Nažalost, smrtnost novorodjenčadi nije opala. Razlog tome je, pojašnjava ona, da sve ono što može ubiti majku, kao što su razne komplikacije pri porodu, takodjer može ubiti i bebu.

Tellier navodi tri rješenja koja bi mogla smanjiti smrtnost kod novorodjenčadi: "Jedna od njih je da žene jednostavno moraju imati bolje obučeno osobolje pri porodu. Drugo je bolji pristup hitnoj službi za trudnice. Neke probleme do kojih može doći pri porodu, kao što su prekomjerno krvarenja na primjer, ne mogu riješiti cak ni vješti zdravstveni djelatnici. U ovakvim slučajevima pacijentice bi morale hitno biti prebačene u bolnicu, i to u najviše 2 sata nakon početka krvarenja kako bi mogle primiti transfuziju krvi koja je u ovakvim slučajevima neophodna. Treće rješenje bi bilo planiranje obitelji."

Ujedinjeni narodi kažu da oko 20 do 30 posto udatih žena u 24 subsaharske afričke države nemaju pristup nikakvim kontracepcijskih sredstvima.

Statistike pokazuju da je rizik od smrti uzorokvane komplikacijama u trudnoći za žene u Nigeru jedna u svakih sedam žena. Usporedbe radi, u Sjedinjenim Državama taj broj je jedna trudnica u svakih 4 800, te jedna u svakih 17 400 u Švedskoj.

XS
SM
MD
LG