Linkovi

Festival Centra Lincoln za scenske umjetnosti


Njemačka opera Die Soldaten u produkciji Festivala Lincoln centra ambiciozan je projekt u kojem sudjeluje ogromni orkestar, 40 pjevača, glumaca i plesača, i koji uključuje složene multi-medijske elemente. Produkcija ove opere tako je velika da su je morali izvoditi u golemom, poput spilje akustičnom prostoru tvornice oružja u njujorškoj Park aveniji, čime su oživjeli originalnu njemačku predstavu postavljenu u tvornici. Nigel Redden direktor je ovog festivala:

"Smatrali smo da bi ova verzija opere Die Soldaten svojom veličinom bila prikladna za izvođenje u vojnoj dvorani za vježbanje. Pomislili smo: naravno, radi se o vojnicima, zato nema bolje lokacije za ovu operu od tvornice oružja."

Od drugih značajnih događanja na ovogodišnjem festivalu, tu su izvedbe tri monodrame irskog pisca Samuela Becketta.

"Ova je godina zaista posvećena Samuelu Beckettu. Obradili smo neke njegove komade koji zapravo nisu namijenjeni izvedbi na pozornici. Jedna je bila televizijska drama, a jedna – First Love, ‘Prva ljubav,’ Beckettova je kratka priča o susretu, o izgubljenoj i propaloj ljubavi. U njoj glumi fantastičan Liam Neeson. A još jedan irski glumac, Barry McGovern, nastupa u trećoj - I’ll Go On ,’Idem dalje,’ komadu koji je nastao iz tri različita teksta na temelju tri različita Beckettova komada, koji izvorno nisu bili pisani za pozornicu."

Ovaj festival također obilježava povratak američkog koreografa Williama Forsythea u New York američkom premijerom djela Impressing the Czar, ‘Dojmiti se cara’. U toj predstavi se miješa balet s nekoliko drugih plesnih stilova, a izvodi ju baletna skupina koja po prvi puta gostuje na festivalu Lincoln centra, Kraljevski balet iz Flandrije. Nigel Redden vjeruje da je ovaj festival prilika za prikazivanje umjetnika koje se inače možda nikada ne bi moglo vidjeti u New Yorku.

"Ono što smo željeli je pokazati da bi Lincoln centar, kao dom klasicizma, mogao biti dom za klasične izvedbe iz drugih dijelova svijeta, ali i dom za velike predstave suvremene umjetnosti koje bi trebalo pogledati u New Yorku."

Festival centra Lincoln održava se do 27. srpnja.


XS
SM
MD
LG