Linkovi

'Your Move' - album jazz basista Geralda Veasleya


Jazz basist Gerald Veasley kaže da je najbolji savjet koji je ikad dobio bio onaj jednog kolege glazbenika, “Budi strpljiv, dogodit će se”. Kako izvješćuje Doug Lavine, strpljenje je jedna od Geraldovih najvećih vrlina, uz, naravno, njegov izuzetan talent bas gitariste.

Jednom kada je Gerald Veasley odlučio postati glazbenik, u svojoj 12. godini, sve ostalo bilo je samo pitanje vremena. Pridružio se ritam-i-blues bendu, dobio punu akademsku stipendiju na sveučilištu Pennsylvanije, nastupao sa najpoznatijim jazz glazbenicima, i naposljetku dobio ugovor za solo album.

Strpljenje se svakako isplatilo za ovog 52-godišnjeg glazbenika iz Pannsylvanije, čije su godine usavršavanja urodile jednim od njegovih najboljih albuma do sada - Your Move.

Your Move, naslovna pjesma s njegovog novog albuma govori o Geraldovom omiljenom hobiju – šahu. Kaže da je sviranje i igranje šaha vrlo slično, za oboje je potrebna ogromna koncentracija, odlučnost, kao i sposobnost prihvaćanja posljedica svakog pojedinačnog poteza.

Dok je snimao s drugim glazbenicima, Veasley je iskoristio svaku novu priliku, te je radio sa glazbenicima kao što su McCoy Tyner, Teddy Pendergrass i Grover Washington junior. Nastupao je i sa Dizzyijem Gillespijem, i Milesom Davisom, a sedam je godina bio član grupe Joe Zawinul Syndicate.

Uz sve obveze na turnejama i snimanjima, Gerald je uspio naći vremena za još dva projekta, njegovom srcu vrlo draga. Jedan je Bass Bootcamp, intenzivni kurs za mlade svirače bass gitare koji se svake godine održava na Berks Jazz Festivalu. Drugi je njegov jazz noćni klub u Readingu, u Pennsylvaniji.

Njegovi će obožavatelji uživati u smooth jazz i ritam-i-blues melodijama na njegovom albumu Your Move. Primjetan je i utjecaj funka iz ranih 70-ih u pjesmi sastava Sly and the Family stone, Thank you.

XS
SM
MD
LG