Linkovi

Sjedinjene Države i Izrael upozorili su Iran da će se braniti ukoliko im Teheran prijetiSjedinjene Države i Izrael upozorili su Iran da će se braniti ukoliko im Teheran prijeti. Ova priopćenja predstavljaju reakcije Washingtona i Tel Aviva na jučerašnje i današnje testove iranskih projektila. Izraelski ministar obrane Ehud Barak izjavio je da se njegova zemlja koncentrira na diplomatske mjere, no – kako je rekao – Izrael se ne boji poduzeti i vojnu akciju, ako su u pitanju njegovi životni interesi.

Američka državna tajnica poručila je slično. Komentirajući prijetnje Teherana da će Iran uništiti Izrael, gospođa Rice je rekla da je Amerika pojačala svoju vojnu nazočnost u Perzijskom zaljevu te da radi na tome da se i njezini saveznici mogu obraniti. Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je međutim da smatra da Sjedinjene Države i Teheran nisu danas bliži sukobu nego prije – bez obzira na iransko testiranje raketa.

Drugi dan za redom, Islamska revolucionarna garda izvršila je nova testiranja projektila u području Perzijskog zaliva, usprkos kritikama koje su iz zapadnih zemalja upućene Teheranu zbog jučerašnjeg probnog lansiranja 9 raketa srednjeg i velikog dometa. Tijekom protekle noći – kako su izvijestili iranski mediji - iranske su snage ispalile s kopna niz projektila zemlja-more i zemlja-zemlja, te s brodova protu-avionske projektile. Dan ranije, među ispaljenim raketa su bile i najnovije tipa Shahab 3 za koje je jedan iranski dužnosnik rekao da mogu pogoditi dvije tisuće kilometara udaljeni Izrael i druge američke saveznike.

XS
SM
MD
LG