Linkovi

Izrael zabrinut iranskim testiranjem devet raketa srednjeg i velikog dometa


Mark Regev, glasnogovornik premijera Ehuda Olmerta, izjavio je da ‘Izrael ne želi konflikt s Iranom, ali da iranski nuklearni program i program razvitka balističkih projektila izazivaju duboku zabrinutost međunarodne zajednice.’ Pripadnici iranske Revolucionarne garde, koji su testirali ove projektile, kažu da je najmanje jedna od devet ispaljenih raketa bila tip Shahab-3, dometa od dvije tisuće kilometara, s mogučnošću da pogodi Izrael.

Meir Javedanfar, vodeći iranski vojno-politički analitičar, kaže da su izraelski dužnosnici zbog toga vrlo zabrinuti. "Mislim da oni na to gledaju s velikom zabrinutošću. To ipak pokazuje da Iran ima mogućnost na taj način doseći Izrael. No, izraelski je prioritet sada uspjeti u pregovorima. Stoga je Izraelu u interesu da o ovom ne pravi preveliku buku – što manje bude govorio o iranskim vojnim mogućnostima, to će više dati prostora ljudima - poput glavnog pregovarača Europske unije Javiera Solane – da pregovaraju s Iranom i nadaju se mirnom ishodu tih pregovora".

Testiranje ovih projektila odvija se usred kontinuirane napetosti u ovoj regiji nakon odbijanja Irana da okonča svoj nuklearni program. Iranski dužnosnici tvrde da je njihov nuklearni program namijenjen isključivo proizvodnji električne energije, no Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda od Irana je zatražilo da prekine s obogaćivanjem urana.

Pregovarač Europske unije Javier Solana predložio je iranskim čelnicima stimulacijski paket koji bi uključivao pomoć Iranu da razvije nuklearni program za civilne potrebe ukoliko Iran prestane s obogaćivanjem urana. Iranski su dužnosnici prije nekoliko dana izjavili da su se spremni sastati s Javierom Solanom i njegovom grupom pregovaračkih zemalja “pet plus jedan”- pet stalnih članica Vijeća sigurnosti plus Njemačka - kako bi riješili ovu krizu. Izraelske vlasti inzistiraju da Iran razvija nuklearno oružje i da javne izjave iranskih čelnika da će izbrisati Izrael s karte svijeta znače da su iranske aktivnosti obogaćivanja urana prijetnja postojanju Izraela.

Iranski analitičar Meir Javedanfar kaže da izraelske vlasti pomno prate nedavne diplomatske napore za okončavanje ove krize jer izgleda da oni imaju učinka unutar Irana. "Mislim da je nedavni paket stimulacijskih mjera zemalja Europske unije zapravo doveo do brojnih razgovora s Iranom glede toga što bi se trebalo učiniti po pitanju ratobornog pristupa iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada prema međunarodnoj zajednici. Dakle, ono što ja mislim da bi Izrael trebao učiniti jest da poradi na tome da Europska unija i Ujedinjeni narodi postanu angažiraniji u pregovorima s Iranom, a u međuvremenu, Izrael može predstavljati svijest međunarodne zajednice glede moguće opasnosti iz Irana".

Iran je zaprijetio da će bilo kakva vojna akcija protiv njegovog programa obogaćivanja urana dovesti do Iranskih napada na Izrael i američke vojne snage u regiji te zatvaranja Hormuškog tjesnaca u Perzijskom zaljevu, kroz koji prolazi velika količina svjetskih zaliha nafte. Izrael je nedavno održao opsežne vojne vježbe na Mediteranu koje su američki dužnosnici opisali kao upozorenje Iranu. Nakon nedavnog posjeta Izraelu, zapovjednik Glavnog stožera američkih snaga, admiral Mike Mullen, izjavio je da bi bilo kakav napad na Iran bio previše za američke postrojbe u regiji. Istovremeno, admiral Mullen je rekao da je bio svjestan vrlo stvarnih iranskih prijetnji Izraelu. Iranski predsjednik Ahmadinejad je, s druge strane, jučer rekao da je bilo kakvo spominjanje rata u budućnosti, prema njegovim riječima, ‘smiješna šala.’

XS
SM
MD
LG