Linkovi

U novoj izložbi Smithsoniana posjetitelji kreću u interaktivnu misiju na Mjesec


Nova izložba u Smithsonian muzeju zrakoplovstva i svemirskih istraživanja, u Washingtonu, posjetitelje vodi u interaktivnu misiju na Mjesec, Mars i dalje … kroz prošlost, sadašnjost i budućnost američkog svemirskog programa. Više – u prilogu Paula Sisca.

"Svemir: putovanje ka našoj budućnosti" naziv je najnovije izložbe u Nacionalnom muzeju zrakoplovstva i svemirskih istraživanja. Kustos muzeja Roger Launius kaže da interaktivna izložba prikazuje glavne događaje iz povijesti svemirskih istraživanja: "To je jedna fantastična izložba koja prikazuje 50 godina svemirskih istraživanja kao i planove za budućnost. Dio je posvećen programu Apollo, dio robotskim istraživanjima koja nas vode do nekih mjesta u svemiru. Tu je i dio posvećen opservatorijima u svemiru, poput svemirskog teleskopa Hubble, kao i neke zanimljive aktivnosti vezane uz putovanja na Mjesec i na Mars".

Izložba je prepuna video materijala i još mnogo čega drugog. A, interaktivni program uključuje najnoviju tehnologiju … pogledajmo, recimo, slijetanje na Mjesec, ili se pripremimo za putovanje na Mars, ili se pozabavimo gradnjom baze na Crvenom planetu. "Tu je primjer logorišta koje smo upravo izgradili pomoću ekrana osjetljivog na dodir. Nadamo se da će to biti zanimljivo i korisno djeci, da će ih inspirirati i navesti na razmišljanja o mogućnostima svemirskih letova".

Izložba nudi za svakoga ponešto. Jedna obitelj gradi svemirsku letjelicu, a jedna se djevojčica priprema sletjeti na Mjesec. "No, ako se upravljač miče prebrzo, let može zapasti u velike probleme. Nekima je zanimljivije da se gledaju u infracrvenom svjetlu. No, na kraju, astronaut Gene Cernan, posljednji čovjek koji je kročio površinom Mjeseca, posjetiteljima upućuje poruku".

Ništa, baš ništa nije nemoguće za vremena vašeg vlastitog života. Svaki puta kada navečer izađete iz kuće i podignete pogled ka zvijezdama, slobodno zamišljajte najluđe snove. Potom, bacite se na posao i ostvarite te snove.

Izložba "Svemir: putovanje ka našoj budućnosti" otvorena je do 11. siječnja slijedeće godine.

XS
SM
MD
LG