Linkovi

SAD osuđuju iransko testiranje projektila


Sjedinjene Države osuđuju iransko testiranje devet projektila, od kojih neki – prema tvrdnjama iranskih dužnosnika – mogu dostići Izrael i druge američke saveznice u regiji. Dok je zapovjednik iranske Revolucionarne garde nazvao testiranje demonstracijom snage Irana protiv njegovih 'neprijatelja', glasnogovornik američke vlade okarakterizirao je čitav iranski program razvitka balističkih projektila 'kršenjem rezolucija Vijeća sigurnosti'.

Današnjem testiranju prethodila su oštra upozorenja Teherana protiv mogućih napada na njegove nuklearne pogone. Jučer je jedan pomoćnik iranskog vrhovnog čelnika ajatolaha Alija Khameneija izjavio da bi Izrael i američka flota u Perzijskom zaljevu bili prve mete Irana ukoliko bi bio napadnut. Glasnogovornik izraelske vlade danas je zanijekao da Izrael predstavlja prijetnju Iranu. Prošlomjesečne vježbe izraelskih zračnih snaga mnogi su doživjeli kao pripreme za mogući napad na iranska nuklearna postrojenja.

Američki republikanski predsjednički kandidat John McCain kaže da je iransko testiranje projektila pokazalo potrebu za obrambenim štitom, dok njegov demokratski suparnik Barack Obama kaže da je oštra diplomacija s Teheranom odgovor na takav potez. McCain je rekao da Sjedinjene Države trebaju surađivati s europskim i regionalnim saveznicama kako bi odgovorile na prijetnju Irana, navevši kao primjer planirani program obrane od projektila u Češkoj i Poljskoj. Obama je izrazio mišljenje da Sjedinjene Države trebaju otvoriti diplomatske kanale s Iranom, te pružiti Teheranu stimulacije da promijeni svoje ponašanje. On sugerira i pooštravanje ekonomskih sankcija navodeći jedno nedavno izvješće prema kojemu je američki izvoz u Iran povećan za vrijeme mandata predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG