Linkovi

Treća godišnjica terorističkih napada na londonski transportni sustav


U Londonu se obilježila treća godišnjica eksplozije bombe u podzemnoj željeznici u kojoj su poginule 52 osobe. Gradske kamere pomogle su uhititi neke od terorista koji su odgovorni za taj napad. Povedeni tim primjerom, brojni američki gradovi postavili su sigurnosne kamere na javna mjesta. No, kritičari upozoravaju da pojačano elektronsko posmatranje građana krši osobno pravo na privatnost.

Građani Londona položili su vijence na stanici King Cross, u spomen putnicima podzemne željeznice i jednog gradskog autobusa koji su poginuli u bombaškim napadima prije tri godine. Sigurnosne kamere pomogle su identificirati teroriste koji su bili odgovorni za ta ubojstva.

Peter Clarke predvodio je ekipu policije za borbu protiv terorizma. "Na snimkama smo prepoznali četiri muškarca".

U Britaniji je u posljednje tri godine posatvljano preko četiri milijuna nadzornih kamera. Jedna studija pokazuje da je Britanija najnadgledanija zemlja Zapadne Europe. No, neki američki gradovi joj se u tome približavaju. Kamere često ‘uhvate’ počinitelje akznenih djela. U Phoenixu u Arizoni nedavno su snimile zaposlenike zračne luke kako kradu iz prtljage putnika. Prije nekoliko godina, u Floridi je jedna sigurnosna kamera otkrila otmičara jedne jedanaestogodišnje djevojčice, koji je aksnije osuđen za njeno ubojstvo.

Gradske službe Washingtona postavljaju jedan od najsuvremenijih nadzornih mrežnih video sustava. Već sada u glavnom gradu Sjedinjenih Država više od pet tisuća kamera bilježi kratanja građana – što je dio napora u borbi protiv kriminala. Međutim, organizacije koje prate poštivanje građanska prava tvrde da ih pojačani nadzor građana podsjeća na Georgea Orwella, koji je u romanu “1984.” pisao o “Velikom bratu,” koji nas sve “gleda.”

Barry Steinhardt iz američke Udruge za zaštitu građanskih prava o nadzornim kamerama u Washingtonu kaže: "U Sjedinjenim Državama ne postoji sustav koji posjeduje tako široku mrežu kamera kao ovaj u glavnom gradu".

Čelni dužnosnik gradske uprave u Washingtonu, Dan Tengherlini, kaže da ove kamere zaista poboljšavaju sigurnost građana. "Ne smijemo dozvoliti da se duh vrati u bocu, moramo smisliti kako ga kontrolirati i suzbiti".

Policija i sudovi uvjereni su da kamere pomažu u otkrivanju i hvatanju kriminalaca i da će ostati tamo gdje su već postavljene.

XS
SM
MD
LG