Linkovi

Bivši šefovi američke diplomacije predlažu promjene u postupku odlučivanja o započinjanju ratnih operacija


Dva bivša američka državna tajnika objavili su prijedlog promjena koje se odnose na postupak odlučivanja o započinjanju ratnih operacija.

Republikanac James Baker i demokrat Warren Christopher smatraju da bi se predsjednik države – prema zakonu – morao konzultirati s Kongresom, prije no što zapovijedi započinjanje 'značajnijeg vojnog sukoba'.

Kongres Sjedinjenih Država bi na predsjednikov prijedlog trebao odgovoriti u roku od 30 dana, potvrdno ili niječno – predlažu ova dva bivša šefa američke diplomacije.

Njihova je preporuka rezultat godinu dana dugog istraživanja od strane tijela koje je posebno osnovano da bi proučilo ovaj problem.

Prijedlozi predstavljaju modifikaciju kongresne rezolucije iz 1973. godine, koja je izglasana kao reakcija na probleme vezane uz rat u Vijetnamu. Baker i Christopher tvrde da je ovaj dokument u najboljem slučaju neefikasan, a u najgorem – protivan Ustavu.

U izjavi za tisak, James Baker je izjavio da danas objavljeni prijedlog nije inspiriran niti jednim sukobom koji je sada u tijeku.

XS
SM
MD
LG