Linkovi

Pomilovan Zvonko Bušić


Zvonko Bušić, hrvatski emigrant osuđen još 1977. godine na doživotni zatvor zbog otmice zrakoplova i ubojstva američkog policajca, 20. srpnja mogao bi biti pušten na slobodu.

Američka komisija za pomilovanje još je u svibnju ove godine prihvatila njegov zahtjev - izjavio je Thomas Hutchinson, glasnogovornik komisije za pomilovanje pri američkom Ministarstvu pravosuđa. O Bušićevoj deportaciji u Hrvatsku 20. srpnja odlučivat će imigracijske vlasti, a prema riječima glasnogovornika, to je samo tehničko pitanje. Jedina Bušićeva obveza je da se nikada više ne vrati u Sjedinjene Države.

Zvonko Bušić je, nakon izlaska pred Komisiju za pomilovanje, vraćen u zatvor u Terre Haute u Indiani gdje čeka odluku o deportaciji u Hrvatsku. Da podsjetimo, skupina hrvatskih političkih aktivista predvođenih Zvonkom Bušićem 10. rujna 1976. otela je zrakoplov TWA na letu od New Yorka do Chicaga s namjerom da iz njega bace letke u kojima se upozorava na hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji.

Međutim, otmičari su, zajedno s još jednim letkom, na željezničkoj postaji Grand Central u New Yorku, ostavili i eksplozivnu napravu o čemu su obavijestili policiju. No, pri demontiranju bombe jedan je policajac poginuo, a trojica su ranjena. Posljednje odredište otmičara bila je pariška zračna luka Charles de Gaulle, gdje su se predali.

Zvonko i njegova supruga, Julie Eden Bušić osuđeni su na suđenju u Sjedinjenim Državama na doživotnu robiju. On je pravo na pomilovanje dobio nakon deset, a ona nakon osam godina zatvora. Preostala trojica otmičara - Petar Matanić, Slobodan Vlašić i Frane Pešut - osuđeni su na 30 godina zatvora. Svi su oni, osim Bušića, odavno na slobodi.

XS
SM
MD
LG