Linkovi

U SAD-u svaka treća tinejdžerka zatrudni prije svoje 20.-e godine


Nakon što je broj trudnoća kod američkih tinejdžerki tijekom devedesetih godina bio u neprestanom opadanju, u 2005. godini se povećao, i to za tri posto. DeVanni First bilo je 17 godina kad je saznala da je trudna i da će imati trojke. Tri godine nakon rođenja trojki, DeVanna je samohrana majka koja radi noćne smjene u okolici Washingtona:

"Još uvijek se borim. Moram raditi noću kako bih svojoj djeci mogla biti na raspolaganju tijekom dana jer nikad ne znate što se može dogoditi, a na nikoga se ne možete osloniti."

Zanimanje američkih medija za tinejdžersku trudnoću dostiglo je vrhunac kada se pročulo da su se srednjoškolke grada Gloucestera u državi Massachusetts dogovorile da zatrudne u isto vrijeme. Ovih 17 trudnoća podiglo je postotak trudnoća u srednjoj školi ovoga grada čak za četiri puta. Školski djelatnici i pedagozi taj porast pripisuju pomanjkanju seksualne naobrazbe, ekonomskim poteškoćama, te medijima koji glamuriziraju tinejdžerski seks. Stručnjaci za adolescentnu medicinu kažu da Sjedinjene Države imaju veći natalitet u tinejdžerki nego ikoja druga razvijena zemlja. Sarah Brown direktorica je Nacionalne kampanje za sprečavanje trudnoća u tinejdžerki:

"Trenutno svaka treća tinejdžerka u Sjedinjenim Državama zatrudni prije nego što navrši 20 godina. To je ogromna brojka."

Priča o slučaju srednje škole u Gloucesteru pomogla je ljudima da vide da se to još uvijek događa.

XS
SM
MD
LG