Linkovi

Američki profili: Jonathan Vaughters


Jonathanu je bilo samo 13 godina kad je vozio svoju prvu utrku. Mali, mrsavi decko zavrsio je na 33. mjestu, u utrci u kojoj su i sudjelovala 33 biciklista. Ali bio je odlucan da ce jednog dana biti uspjesan; do svoje dvadesete vec je bio profesionalac u etapnim utrkama u Evropi. Iako se profesionalno vise ne bavi sportom, Vaughters ne zeli prepustiti svoj voljeni sport onima koji pobjedu zele pod bilo koju cijenu.

Vaughters je stao na celo biciklisticke ekipe u kojoj se provodi jedan od najrigoroznijih programa provjere droga DOPING. "U biciklizmu je potrebno poduzeti ekstremne mjere ukoliko zele vratiti kredibilitet tom sportu. U ovom trenutku ga nema, dakle ne radi se samo o tome da nas kredibilitet treba odrzavati, da ga treba cuvati, ne, jer mi ga ni nemamo, moramo od nule poceti".

Jonathan Vaughters, kojemu je 35 godina, zivi s obitelji u Denveru, u Coloradu. Nerado s police skida nagradu osvojenu za etapu u Tour de Franceu, kaze – nije po njegovom estetskom ukusu. "Izgleda kao boca CocaCole. Zlatna boca s plasticnim prstenom. Daju vam i ove punjene zivotinjice, igracke, kad vodite u jednoj od klasifikacija za Tour de France".

Vaughters je razocaran onime sto je vidio u sportu. G. 1999., pomogao je Lanceu Armstrongu osvojiti njegov prvi Tour de France, kao član ekipe U.S. Postal. Bio je i poznati planinar, ali s visine je, kaze, sport biciklizma vidio u njegovom pravom svijetlu. "Devedesetih godina, znate, sto da vam kazem – doping je prevladavao u sportu".

Vaughters se iz sporta povukao 2002. godine i svoje vrijeme i energiju otada posvecuje mijenjanju sporta koji oduvijek prati problem dopinga. U zadnje vrijeme, EPO i testosteron pomazu vozacima odmaknuti ispred gomile. Ekipe cesto vozace i nagradjuju za njihov performans i svejedno im je kako i cime to postizu. Vaughters ne zeli da se jos jedna generacija mora suceljavati s odlukama kakve je on morao donositi. "A to je – ili odustati od svog sna koji imate jos od svoje 13. godine i zbog kojeg ste vjerojatno i koledz propustili, kako biste tisuce sati mogli posvetiti sportu da bi se mogli natjecati, ili zaboraviti na svoju etiku, svoj moral".

Vaughters izbjegava izravno dogovoriti na pitanje je li i on sam uzimao drogu i samo kaze – velika bi ispovjed samo odvlacila paznju od onoga sto sada zelim postici.

Svojim angazmanom, Vaughters je postao uzor Jasonu Donaldu, biciklistu iz Kolorada. Na koledzu, bavio se trcanjem, a onda presao na biciklizam. Danju je radio na ciscenju planinskih cesta, nocu trenirao na sobnom biciklu. I pratio biciklizam i njegovu doping-dramu. "Sjecam se onih prvih par godina kad sam ozbiljno trenirao i razmisljao – koja je svrha cijelog tog fizickog napora ako zavrsim u sportu kojim vlada takva korupcija?"

Donald je svoje mjesto sada nasao u Vaughtersovoj ekipi. Krv i mokraca ispituju se jednom tjedno. Na taj se nacin vodi racuna ne samo o vec poznatim drogama, vec i onima koje tek stizu na trziste. Radi se o testovima koji se provode povrh onih koje nalazu utrke i medjunarodni odbori. Vozaci Vaughtersove ekipe na taj su nacin testirani 20 puta vise nego drugi profesionalci. "Ova je ekipa nesto posebno, ovdje nema pritiska za uziamanje dopinga. Prvo i jedino je – cista utrka. Direktor ekipe vam ne govori – morate pobjediti. Govori vam da ono sto morate to je sudjelovati i obaviti svoj posao sto bolje mozete. Ali ako to, na kraju dana, nije ono sto ste ocekivali, pa sto onda, postoji i sutra, postoji i drugi dan, i brzo ce se ukazati neka druga prilika".

Taj drugi dan za Vaughtersovu ekipu – Team Slipstream - dosao je 10. svibnja, na Giro d’Italia. Bili su prvi..

Glavni iz ekipe – Christian Vande Velde – popeo se na podij u Palermu i navukao pink jersey, kao najbrzi tog dana. Bila je to pobjeda koja je nadmasila svaku Vaughtersovu. Bila je dokaz da se moze voziti brzo bez droga. Medjunarodni biciklisticki savez preuzeo je sada iste metode testiranja vozaca.

Bivsi predsjednik Svjetske anti-doping agencije Dick Pound pohvalio je Vaughtersov program i njegovu inicijativu za ciscenje sporta od droge. "Inicijative poput ove porucuju i Medjunarodnom biciklistickom savezu i njegovim nacionalnim federacijama da ne cine dovoljno da bi zadovoljile bilo vozace, koji su primorani uzimati drogu, bilo javnost koja je svjedok onoga sto se zbiva u nasem sportu.

Vaughtersovi vozaci nece stati na start bilo koje utrke s drogom u svom tijelu. Prekrsitelji ispadaju iz ekipe. Do sada, nitko jos nije uhvacen u koristenju droge. Vaughtersova ‘cista’ ekipa debitirat ce na Tour de France, cetvrtog srpnja. Nisu favoriti, ali Vaughters se nada da ce pridobiti natrag neke ljubitelje sporta i vratiti mu dio negdašnje vjerodostojnosti.

XS
SM
MD
LG