Linkovi

Nizozemska uvela zabranu pušenja na javnim mjestima


S prvim srpnjem, Nizozemska je uvela zabranu pusenja na javnim mjestima sto, naravno, ukljucuje i restorane i cafe-barove. Marihuanu i hasis, medjutim, jos uvijek mozete naruciti uz salicu kave ili caja ili casu soka. Nova pravila ostavljaju mnoge ugostitelje i vlasnike coffee-shopova i njihove redovite goste – smetenima i konfuznima...

Anti-pusacki plakati su posvuda, kao dio kampanje za stvaranje cistog okruzja na koje pravo ima svaki uposlenik. Pusenje duhana je sada zabranjeno, ali nova se pravila ne odnose na marihuanu. Ako vec ne potpuno legalizirana, ona je prema sadasnjim zakonima dopustena.

"Turisti kupuju cannabis u Bulldog cafeu, smjestenom u zgradi stare policijske stanice, u srcu Amsterdama. I tu konfuzija nastupa. Dugogodisnji pusac Rob kaze da nikad nece pusiti ciste marijuana jointe, jedine koji ce od sada biti dopusteni..."

"Ne znam, pusit cu kod kuce, mislim. Kupiti i onda ici doma."

I vlasnici kafica su zbunjeni. Iako kazu da ce pokusati sprijeciti pusenje cigareta u kojima su mijesani duhan i marijuana i da ce takve tjerati van gdje jos uvijek mogu pusiti sto hoce, nemoguce je vrebati, nadgledati sto svatko sebi mota.

Onima koji ostaju unutar Bulldoga, nudi se nekoliko opcija – zamjena za duhan, posebne pusacke prostorije, nargile.

Fritz, koji vec deset godina prodaje “meku” drogu u Bulldogu, ne misli da ce novi zakon nastetiti poslu. Mogao bi donijeti i neocekivanih koristi....

"Mislim da ce to biti dobro. Ja puno pusim, ali ako je pusenje zabranjeno unutra, morat cu izlaziti van. Ali to necu moci dok radim. Dakle, to ce biti dobro za moje zdravlje, hahaha"

Vlasnici mnogih malih coffee-shopova zabrinuti su za biznis jer ne mogu osigurati posebne pusacke prostorije, kako zakon sada trazi, za goste koji ne mogu bez cigarete.

Helga, vlasnica malog coffee-shopa Yoyo, kaze da ce nekako prebroditi, iskoristiti mozda priliku i svoj coffee-shop pretvoriti u drustveni centar. Imala je jedno lose iskustvo s policijom kad su neki klinci koristili WC u njenom coffee-shopu...

"Zaprijetili su, rekli ako se to jos jednom ponovi, zatvorit ce mi coffee-shop. Oni bi ih sve htjeli zatvoriti. Moje je mjesto drugacije, ima drugu atmosferu, htjela bih to zadrzati. Oni zele manje coffee-shopova... moram postivati pravila."

Za one vlasnike koji ih se nece pridrzavati, pocetna je kazna otprilike 475 dolara, i penje se sve do 3.800 dolara, za opetovane prekristelje zakona.

No cak ni dvije stotine inspektora, provoditelja novog zakona, nisu sigurni sto taj zakon znaci. Nadgledati treba nekih 60.000 mjesta, medju njima je oko sedam stotina coffee-shopova. Kazu – cekat ce dok ne vide sto se dogadja u njima prije nego krenu s kaznama. Sto znaci, barem za sada, tradicionalni holandski coffee-shopovi ostaju i dalje cvrsto u onoj drugoj staroj holandskoj tradiciji – zakonski “sivom” podrucju.

XS
SM
MD
LG