Linkovi

Trudnoće američkih tinejdžerki ponovno u porastu


Američki su mediji objavili glasine koje tvrde da su se srednjoškolke grada Gloucester u državi Massachusetts dogovorile da u isto vrijeme ostanu trudne i zajedno odgajaju djecu. Predstavnici lokalne vlasti odbacili su tvrdnju o postojanju ovakvog dogovora, no ovaj incident naglašava zabrinutost među stručnjacima za adolescentnu medicinu da je postotak rađanja američkih tinejdžerki ponovno u porastu.

Broj trudnoća u američkih tinejdžerki tijekom devedesetih godina bio je u neprestanom opadanju. No, po prvi put u 15 godina, broj porođaja u mladih djevojaka ove dobi se povećao – i to tri posto u 2005. godini.

DeVanni First bilo je 17 godina kad je saznala da je trudna i da će imati trojke. Kaže da uopće nije očekivala da će se to desiti baš njoj. Tri godine nakon rođenja trojki, DeVanna je samohrana majka koja radi noćne smjene u okolici Washingtona. Jedna od njenih kćerki rođena je sa šumom na srcu i zahtijeva stalnu medicinsku njegu. "Još uvijek se borim. Moram raditi noću kako bih svojoj djeci mogla biti na raspolaganju tijekom dana jer nikad ne znate što se može dogoditi, a na nikoga se ne možete osloniti".

DeVannin težak život samohrane majke nije neuobičajen. No, zanimanje američkih medija za tinejdžersku trudnoću dostiglo je vrhunac kada se pročulo da su se srednjoškolke grada Gloucestera u državi Massachusetts dogovorile da zatrudne u isto vrijeme. Gradonačelnik Gloucestera i nekoliko trudnih djevojaka opovrgli su glasine o takvom dogovoru. Ipak, ovih 17 trudnoća podiglo je postotak trudnoća u srednjoj školi ovoga grada čak za četiri puta.

Školski djelatnici i pedagozi taj porast pripisuju pomanjkanju seksualne naobrazbe, ekonomskim poteškoćama, te medijima koji glamuriziraju tinejdžerski seks. Stručnjaci za adolescentnu medicinu kažu da Sjedinjene Države imaju viši natalitet u tinejdžerki nego ikoja druga razvijena zemlja.

Sarah Brown direktorica je Nacionalne kampanje za sprečavanje trudnoća u tinejdžerki. "Trenutno svaka treća tinejdžerka u Sjedinjenim Državama zatrudni prije nego što navrši 20 godina. To je ogromna brojka. Priča o slučaju srednje škole u Gloucesteru pomogla je ljudima da vide da se to još uvijek događa. Iako smo na tom polju puno napredovali, još nismo tamo gdje bi trebali biti".

Organizacija gospođe Brown je u suradnji s TV mrežom NBC nedavno započela novu seriju za obuku tinejdžera o izazovima koje donosi roditeljstvo. Liječnici se slažu da poboljšana komunikacija između roditelja i djece o vezama i seksualnim odnosima pomaže smanjiti broj neplaniranih trudnoća. Osim toga, oni naglašavaju da je važno tinejdžerima ponuditi mogućnosti za budući život.

Doktorica Lee Beers iz Nacionalnog medicinskog centra za djecu u Washingtonu kaže: "Ako mladi tinejdžerske dobi imaju svoj plan i znaju, na primjer, da žele ostvariti svoj cilj i ići na koledž te postati netko u životu, bit će skloniji odlaganju seksualne aktivnosti".

DeVanna First, mlada majka iz Washingtona, kaže da neprestano odgovara svoje prijateljice od ranog materinstva. Ne žali što ima djecu, kaže, ali žali što ih je imala tako rano.

XS
SM
MD
LG