Linkovi

Kolumbija: Oslobođeni taoci


Kolumbijske vojne vlasti oslobodile su tri američka vojna kontraktora i kolumbijsku političarku francuskog podrijetla Ingrid Betancourt iz zatočeništva ljevičarske pobunjeničke skupine FARC koja ih je godinama držala u tajnim logorima u džungli. U istoj vojnoj operaciji na istoku zemlje neozlijeđeno je oslobođeno 11 pripadnika kolumbijskih snaga sigurnosti. Svi su prebačeni vojnim zrakoplovom u Bogotu, gdje se gospođa Betancourt susrela sa svojom majkom i suprugom.

Ova političarka zahvalila se Bogu, kolumbijskoj vojsci i predsjedniku Alvaru Uribeu za akciju oslobađanja taoca koju je opisala kao 'savršenu' i kao čudo. Zahvalila se Kolumbijcima i Francuzima koji su na nju mislili tijekom njenog zatočeništva. Francuska je njeno oslobađanja postavila kao jedan od prioriteta i uputila je humanitarnu misiju u Kolumbiju nakon izvješća da je gospođa Betancourt teško bolesna. Međutim, čelnici FARC-a nisu dopustili pristup. Kolumbijski ministar obrane Juan Mendel Santos objavio je da su taoci oslobođeni jučer ujutro, rekavši kako su u operaciju bili uključeni obavještajci koji su se infiltrirali u pobunjeničku ćeliju koja je bila zadužena za taoce. Dodao je da je ova operacija nanijela težak udarac FARC-u.


Ingrid Betancourt postala je međunarodni sinonim za kolumbijsku krizu s taocima kad je bila oteta dok je provodila kampanju za predsjednički položaj. FARC – inače najstarija pobunjenička organizacija u Južnoj Ameirci – otela ju je zajedno s njenom dopredsjedničkom kandidatkinjom Clarom Rojas na jugu Kolumbije 2002. godine. Gospođa Rojas u zarobljeništvu je rodila dijete i bila je oslobođena početkom ove godine u sporazumu u kojem je posredovao predsjednik Venezuele Hugo Chavez.

Prošle godine povećala se zabrinutost za zdravlje gospođe Betancourt nakon što su objavljene fotografije na kojima je izgledala slabašno i depresivno. Javljeno je da boluje od hepatitisa B i jedne tropske kožne bolesti koju izazivaju ugrizi insekata. Njena majka susrela se u Vatikanu s papom Benediktom i s Hugom Chavezom u nastojanju da osigura njeno oslobađanje. Četrdeset šestogodišnja Ingrid Betancourt bila je među 40 poznatih zatočenika koje su pobunjenici držali u pokušaju razmjene zatvorenika s kolumbijskom vladom. Tvrdili su da neće osloboditi gospođu Betancourt ili bilo kojeg drugog zatvorenika dok se ne postigne sporazum o oslobađanju gerilaca iz zatvora. Vjeruje se da pobunjenici FARC-a drže oko 700 taoca u džungli Kolumbije.

Međunarodna zajednica pozdravila je oslobađanje Ingrid Betancourt, tri američka vojna kontraktora i 11 drugih zatočenika. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon objavio je jučer priopćenje u kojem se kaže da su ovi taoci i mnogi drugi koji se još nalaze u zatočeništvu izdržali duge godine teškog života. Pozvao je gerilce da 'odmah i bezuvjetno' oslobode preostale taoce. Predsjednik Bush je čestitao svom kolumbijskom kolegu Alvareu Uribeu jučer putem telefona na uspješnoj operaciji oslobađanja. S kolumbijskim čelnikom razgovarao je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Američki republikanski predsjednički kandidat John McCain izjavio je da mu je predsjednik Uribe unaprijed rekao o ovoj operaciji. U pismenom priopćenju John McCain je rekao da su on i dvojica drugih američkih senatora koja putuju s njim o operaciji obaviješteni u utorak navečer kad su se susreli s kolumbijskim čelnikom. O uspjehu operacije senator McCain je saznao na letu za Meksiko od predsjednika Uribea. Demokratski protivnik Johna McCaina, senator Barack Obama, pozdravio je također operaciju oslobađanja. Vezano uz ovu temu, recimo i to da je John McCain jučer izjavio kako je dotok droge iz Kolumbije preko Meksika u Sjedinjene Države i dalje veliki izazov za sve Amerikance.

XS
SM
MD
LG