Linkovi

Pad vrijednosti dionica na američkim burzama


Treće tromjesečje 2008. godine nije donjelo nikakvo olakšanje niti vozačima na benzinskim crpkama, a niti ulagačima na Wall Streetu. Hrana je i dalje sve skuplja, gradi se sve manje novih obiteljskih kuća, ali njihova cijena I dalje pada. Bob Doll iz investicijske tvrtke Black Rock za ovakav trend isključivo krivi rastuće cijene goriva.

On tvrdi da postoji izravna veza izmedju pada vrijednosti dionica na burzi i skupog benzina. Zato danas Amerikanci voze manje nego prije godinu dana. Sve se manje kupuju veliki, terenski automobile koji puno troše. Analitičar tržišta Greb McBride kaže da je povjerenje potrošača na vrlo niskoj razini.

"Potrošači su se našli u središtu ekonomske krize, koju osjećaju kroz pad vrijednosti nekretnina, povećane cijene benzina, kao i visoke cijene hrane."

Pod pritiskom rastućih cijena goriva, pada vrijednosti kuća, kao i zbog težeg dobivanja zajmova, dionice na burzama kontinuirano gube na vrijednosti. Od prosinca prošle godine, industrijski indeks Dow Jones - čijim se dionicama najviše trguje u Sjedinjenih Državama - pao je za više od 20 posto. Za ekonomiste ovakve statistike nedvojbeno ukazuju da postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost.

"Mislim da potrošači ne moraju čuti da je tržište dionica izgubilo 20 posto vrijednosti da bi znali da se nalazimo u teškoj ekonomskoj situaciji."

Američki proizvodni sektor potrošio je prošli mjesec rekordno mnogo na kupnju sirovina, dok istovremeno potražnja za robom razne vrste - opada. Uskoro slijede dodatne loše vijesti - o stopi neuposlenosti za protekli mjesec. Od siječnja, američka je ekonomija izgubila više od 300 tisuća radnih mjesta.

XS
SM
MD
LG