Linkovi

Prošle godine povećan broj uhićenja ilegalnih imigranata na američko-meksičkoj granici za 73 posto


Prema američkom Ministarstvu za domovinsku sigurnost, broj uhićenja i sudskih postupaka protiv ilegalnih useljenika na američko-meksičkoj granici u protekloj je godini porastao za 73 posto. Državne službe tu činjenicu pripisuju pojačanim naporima granične policije u okviru operacije Streamline. Ovaj je program započeo prije više od dvije godine na jednom graničnom prijelazu u Texasu i uskoro će se primijeniti na ostalim dijelovima tri tisuće kilometara duge granice s Meksikom.

Ovaj dio granice uz teksaško područje Del Rio nekoć je bio omiljeno područje krijumčara drogom i ljudima. Do kraja 2005. godine Meksikance uhićene na granici granična bi policija samo poslala nazad u Meksiko. Državljani drugih zemalja bili bi pušteni nakon što bi im se odredio datum suđenja. Djelatnici granične policije kažu da bi se rijetko tko od njih ikada pojavio na sudu. No, operacija Streamline nalaže da se svakog stranca bez dokumenata uhiti i zatvori oko mjesec dana prije nego što ih pošalje nazad u Meksiko.

Policajac Pogranične službe Mark Qualia kaže da je porast uhićenja i zatvaranja doveo do značajnog pada u nezakonitim prelascima preko granice. "Otkada smo započeli s ovom operacijom, uhićenja Meksikanaca smanjila su se za 32 posto, a uhićenja ostalih stranaca za 63".

Mark Qualia kaže da su američki građani koji žive uz granicu pored Del Ria izrazili olakšanje smanjenim brojem nelegalnih ulazaka imigranata i krijumčara droge. "Farmeri koji ovdje žive rekli su da im se ograde više ne uništavaju. Kažu da je sada puno mirnije, i izuzetno su zadovoljni time kako je operacija Streamline pomogla ovoj zajednici".

No, ilegalnim useljenicima i krijumčarima droge ostaje još jedna opcija: voda. Naime, uzvodno od Del Ria nalazi se brana na rijeci Rio Grande i još dvije rijeke, koje su formirale jezero Amistad, površine od 263 kvadratna metra. Granična patrola tu ima šest patrolnih čamaca i nekoliko manjih brodova.

Agent Mark Nunez zadužen je za nadgledanje kretanja na vodi. "Promatamo plovne objekte koji prolaze ovuda i, ako uočimo da se ikakvo plovilo kreće u našem smjeru, presretnemo ga i prekontroliramo".

Krijumčari često pokušavaju prijeći jezero s mjesta demarkacije američke i meksičke granice, no Nunez kaže da su im patrole čamaca osujetile mnoge planove. Dodaje, međutim, da ih nije uvijek lako uhvatiti, uglavnom zato što su njihovi čamci često brži od patrolnih. U neprestanim naporima da sustignu ove kriminalce koji imaju jaku financijsku podršku svojih ilegalnih organizacija, granična je policija zatražila dodatni novac za kupnju bržih čamaca.

XS
SM
MD
LG