Linkovi

Robert Mugabe prisegnuo - kritičari traže međunarodnu akciju


Predsjednik Zimbabwea Robert Mugabe prisegnuo je na novi petogodišnji predsjednički mandat nakon što je proglašen pobjednikom u izboru koji su mnogi promatrači odbacili kao nepravedan i nelegitiman. Mugabe je položio prisegu u glavnom gradu Harareu manje od sat vremena nakon što ga je izborno povjerenstvo proglasilo pobjednikom.

Službeni rezultati pokazuju da je Mugabe osvojio oko dva i pol milijuna glasova, a oporbeni čelnik Morgan Tsvagirai oko 233 tisuće. Tsvagirai se povukao iz drugog kruga izbora prošlog tjedna uz tvrdnju kako su militanti vladajuće stranke ubili više desetaka i ranili više tisuće oporbenih pristaša.

Kritičari Roberta Mugabea ponovili su svoje pozive za međunarodnu akciju protiv njegove vlade. Premijer Kenije, Raila Odinga, izjavio je da bi Afrička Unija trebala razmjestiti svoje snage u Zimbabweu kako bi pomogli u rješavanju tamošnje krize. Južnoafrički nadbiskup Desmon Tutu rekao je da "postoji vrlo dobar razlog" za međunarodne snage da ponovno uspostave mir u zemlji nakon drugog kruga izbora u kojem je bilo nasilja.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u Pekingu je zatražila podršku Kine za embargo na oružje protiv Zimbabwea. U izjavi za medije Rice je rekla da je razumno onemogućiti vladi Zimbabwea sredstva za zastrašivanje vlastitih građana. Kineski ministar vanjskih poslova nije komentirao američki prijedlog već je rekao da je trenutno najvažniji zadatak stabiliziranje Zimbabwea.

XS
SM
MD
LG