Linkovi

Cassandra Wilson: 'Loverly'


Tiha elegancija bio bi najbolji opis jedinstvenog stila Cassandre Wilson. Prepoznatljivi stil očit je od njezina albuma prvijenca, kojeg je objavila prije 20 godina, pa sve do ovog posljednjeg, na kojem izvodi poznate jazz napjeve. Kaže da je odabrala one u kojima je pronašla osobno značenje. Ne možeš ih zaista interpretirati ako ih ne razumiješ, kaže ona. Dobar primjer je klasična jazz skladba "Spring Can Hang You Up The Most".

Album Loverly označava povratak Cassandre Wilson njenim jazz korijenima. Snimila ga je za pet dana u studiju koji je iznajmila u svom rodnom gradu Jacksonu u državi Mississippi, u kojem je i otkrila svoju ljubav za jazz, blues, pop i folk glazbu. Tamo je kao dijete učila glasovir, klarinet i gitaru, prije nego što se preselila u New Orleans i kasnije u New York, da bi počela jazz karijeru. Surađivala je s avangardnim jazz glazbenicima Steve Colemanom i Henry Threadgillom.

Kao članica skupine jazz inovatora pod nazivom 'M-Base', Cassandra je usavršila svoje skladanje, aranžiranje skladbi i improviziranje, što je 1993. dovelo do potpisivanja ugovora s diskografskom kućom Blue Note. Da bi promovirala novi album priprema se na turneju po Kanadi, Europi i Sjedinjenim Državama, s nastupima na jazz festivalima, North Sea, Montrealu, te u Montereyu u rujnu.

XS
SM
MD
LG