Linkovi

Međunarodna zajednica pozdravlja sjevernokorejsko očitovanje o nuklearnom programu


Sjedinjene su Države pozdravile današnju deklaraciju Sjeverne Koreje o njezinim nuklearnim aktivnostima najavom ukidanja trgovinskih sankcija protiv Pjongjanga, kao i uklanjanjem te zemlje s popisa država koje sponzoriraju terorizam. Ovo posljednje Washington će učiniti u roku od 45 dana.

Dugo očekivanu deklaraciju sjevernokorejsko izaslanstvo je predalo u Kini, domaćinu šesterostranih razgovora o okončanju sjevernokorejskog programa nuklearnog naoružanja.

Kratko nakon objave deklaracije, predsjednik George Bush je u Bijeloj kući pozdravio taj potez, nazvavši ga 'važnim korakom'. No, on je upozorio da će prije konačnog uklanjanja Sjeverne Koreje s popisa sponzora terorizma, u kolovozu, Sjedinjene Države pažljivo ocijeniti ozbiljnost Pjongjanga kada je u pitanju okončanje njegovog programa nuklearnog naoružanja.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley rekao je da sjevernokorejska deklaracija sadrži detaljni iskaz o nuklearnim materijalima i programima, ali ne iznosi broj atomskih oružja u posjedu Pjongjanga.

XS
SM
MD
LG