Linkovi

Web stranica Američke udruge graditeljstva


Odlazimo do web stranice koja je posvećena nekima od najvećih ostvarenja graditeljstva: branama, mostovima, zgradama i drugim građevinama koje se smatraju prekretnicama u graditeljstvu. Radi se o web stranici Američke udruge graditeljstva, posebice o njezinim odjeljcima posvećenim povijesti te struke.

Glavnu atrakciju ovog websajta predstavljaju iscrpni podaci o gotovo 250 najvećih projekata u više tisuća godina graditeljske povijesti. Tu su slavne građevine, poput Brooklynskog mosta u New Yorku i Machu Pichua u Peruu, ali i one manje znane, poput Peltonovog impulsnog vodenog kola u Kaliforniji i brane Woodhead u Južnoj Africi.

"Radi se o graditeljskim ostvarenjima koja su stara najmanje 50 godina, koja su značajno unaprijedila graditeljstvo i koja su se značajno odrazila na društvo bilo omogućivši da se stvari obavljaju na novi, bolji način ili da se ekonomska vitalnost regije značajno unaprijedi."

Profesor Sveučilišta Duke Henry Petroski predsjedatelj je odbora za povijest pri Američkoj udrugi graditeljstva čija web stranica prikazuje i deset graditeljskih dostignuća koja se smatraju najvećima u dvadesetom stoljeću.

"Tijekom tog stoljeća došlo je do značajnog napretka tehnologije, ali ne same za sebe. Ustvari se radilo o stvaranju života udobnijim, pružanju većih mogućnosti kretanja građanima … nešto poput američkog međudržavnog sistema autocesta koji je omogućio ljudima da lako putuju kud god hoće u zemlji, da bez poteškoća prelaze čitav kontinent."

Među takozvanim Spomenicima tisućljeća su i neki od najdužih mostova ali i sanitarna odlagališta smeća, te objekti vodoopskrbe i distribucije. Na web stranici o povijesti graditeljstva može se saznati i o Sedam čuda modernog svijeta, među kojima su europski tunel pod Kanalom La Manche, Most Golden Gate u San Franciscu, te Panamski kanal, kod čije su gradnje američki graditelji preuzeli od Francuza tada neuspjeli projekt i uspješno ga završili zahvaljujući značajnim naprecima u graditeljstvu.

"Ponajviše velikom napretku u organizaciji dopreme materijala, ali i u rješavanju problema bolesti koje su bile pokora u tom području. Kanal je bio završen 1914. Do danas, to je jedan od najvećih graditeljskih pothvata u povijesti."

O ovim i drugim graditeljskim dostignućima može se saznati mnogo toga na web stranici posvećenoj povijesti graditeljstva, na adresi www.asce.org/history.

XS
SM
MD
LG