Linkovi

Web stranica tjedna: Najveća dostignuća svjetskog graditeljstva


Odlazimo do web stranice koja je posvećena nekima od najvećih ostvarenja graditeljstva: branama, mostovima, zgradama i drugim građevinama koje se smatraju prekretnicama u graditeljstvu. Radi se o web stranici Američke udruge graditeljstva, posebice o njezinim odjeljcima posvećenim povijesti te struke.

Glavnu atrakciju ovog websajta predstavljaju iscrpni podaci o gotovo 250 najvećih projekata u više tisuća godina graditeljske povijesti. Tu su slavne građevine, poput Brooklynskog mosta u New Yorku i Machu Pichua u Peruu, ali i one manje znane, poput Peltonovog impulsnog vodenog kola u Kaliforniji i brane Woodhead u Južnoj Africi.

"Radi se o graditeljskim ostvarenjima koja su stara najmanje 50 godina, koja su značajno unaprijedila graditeljstvo i koja su se značajno odrazila na društvo bilo omogućivši da se stvari obavljaju na novi, bolji način ili da se ekonomska vitalnost regije značajno unaprijedi" - kaže profesor Sveučilišta Duke Henry Petroski, predsjedatelj odbora za povijest pri Američkoj udrugi graditeljstva čija web stranica prikazuje i deset graditeljskih dostignuća koja se smatraju najvećima u dvadesetom stoljeću.

"Tijekom tog stoljeća došlo je do značajnog napretka tehnologije, ali ne same za sebe. Ustvari se radilo o stvaranju života udobnijim, pružanju većih mogućnosti kretanja građanima … nešto poput američkog međudržavnog sistema autocesta koji je omogućio ljudima da lako putuju kud god hoće u zemlji, da bez poteškoća prelaze čitav kontinent" - kaže naš sugovornik.

Među takozvanim Spomenicima tisućljeća su i neki od najdužih mostova ali i sanitarna odlagališta smeća, te objekti vodoopskrbe i distribucije. Na web stranici o povijesti graditeljstva može se saznati i o Sedam čuda modernog svijeta, među kojima su europski tunel pod Kanalom La Manche, Most Golden Gate u San Franciscu, te Panamski kanal, kod čije su gradnje američki graditelji preuzeli od Francuza tada neuspjeli projekt i uspješno ga završili zahvaljujući značajnim naprecima u graditeljstvu.

"Ponajviše velikom napretku u organizaciji dopreme materijala, ali i u rješavanju problema bolesti koje su bile pokora u tom području. Kanal je bio završen 1914. Do danas, to je jedan od najvećih graditeljskih pothvata u povijesti" - dodaje Petroski.

O ovim i drugim graditeljskim dostignućima može se saznati mnogo toga na web stranici posvećenoj povijesti graditeljstva, na adresi www.asce.org/history.

XS
SM
MD
LG