Linkovi

Zaklada Larry Kinga za srčane bolesti


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najveći uzročnik smrti u svijetu, od kojeg umire gotovo trećina globalne populacije, je srčani infarkt. Jedna popularna televizijska ličnost u Americi odlučila je to promijeniti. Larry King, voditelj popularne intervju emisije na CNN-u, prije 20 je godina skoro umro od srčanog infarkta. Nakon što se uspio oporaviti, osnovao je zakladu s ambicioznim ciljem - da svakoga dana spasi po jedno srce.

1987. godine, Larry King je zamalo umro od srčanog infarkta. Umjesto toga, ta mu je bolest promijenila život. Posljednjih 20 godina, njegova Zaklada za srčane bolesti financira spasonosno liječenje za one koji si medicinske usluge te vrste ne mogu priuštiti.

"U tome nalazim mnogo radosti, ali najbolja stvar je kada nazovem nekoga da mu kažem da ćemo platiti njegovu operaciju."

Jeff Fisher, jedan od pacijenata, kaže da mu je Zaklada Larryja Kinga spasila život.

"Ja danas doslovno ne bih bio živ. Larryjev telefonski poziv sam dobio dok sam bio u kinu – zapravo, ostavio mi je poruku. Ja sam ga sljedeći tjedan nazvao i razgovarao s njim nekoliko minuta. Tako je sve počelo i prošlog listopada sam ga sreo u Clevelandu."

Jedan od trenutaka koje Larry King nikada neće zaboraviti bio je osjećaj nakon što je pomogao osmogodišnjem dječaku iz Afganistana, Muhammadu Umeru. On je rođen sa srčanom manom, a liječnici u Afganistanu nisu mu mogli pomoći. No, putem zaklade Larryja Kinga i pomoći jednog američkog liječnika, Muhammad je doputovao u Sjedinjene Države na operaciju koja mu je spasila život.

"Kada sam stigao u bolnicu, s dječakom je bio njegov otac. Nijedan od njih nije govorio engleski pa su pokušavali pronaći riječi kako da kažu ‘hvala.’ Nema ništa ljepšeg od saznanja da smo mu svi mi zajedno mogli pomoći. A to osobito osjetite kada pomognete djetetu."

Larryjeva je zaklada pomogla i jednom dječaku iz Kameruna, koji kaže da je tako uspio završiti školovanje i postati ono što je želio. Tijekom njegove dugogodišnje karijere televizijskog talk show voditelja, Larry King se susreo s nekim od najslavnijih ljudi svijeta. On voli svoj posao, no ništa se, kaže, ne može usporediti s mogućnošću darivanja života.

" Vrlo je lijepo i uzbudljivo raditi to što ja radim na televiziji, razgovarati sa slavnim i važnim osobama, ljudima koji zagovaraju promjenu. No, to se ne može usporediti sa spašavanjem nečijeg života."

Na ovogodišnjoj gala svečanosti u Washingtonu prikupljeno je više od milijun dolara za Zakladu Larryja Kinga za srčane bolesti. S tim novcem, kao i onim prikupljenim na drugim događanjima, te prihodima od Larryjevih knjiga i govora, ova se zaklada nada da će ostvariti svoj cilj da spasi ‘jedno srce na dan.’


XS
SM
MD
LG