Linkovi

Kongres zatražio objašnjenje o ilegalnoj trgovini kineskim streljivom od strane firme koja u Afganistanu posluje s američkom vojskom


Odbor Zastupničkog doma Kongresa koji nadgleda izvršnu vlast tvrdi da je američko veleposlanstvo u Tirani odobrilo skidanje oznaka s pošiljke kineskog streljiva koje je jedna američka privatna firma slala iz Albanije u Afganistan.

Korištenje takve robe proizvedene u Kini predstavlja kršenje američkih zakona – tvrdi se u kongresnom pismu državnoj tajnici Condoleezzi Rice.

U pismu se navodi da je američki veleposlanik u Albaniji pristao na uklanjanje etiketa s kineske municije prije no što je skladište u kojem se ona nalazila posjetio novinar dnevnika New York Times. Odluku je donio nakon susreta s albanskim ministrom obrane – stoji u kongresnom izvješću.

Riječ je o aktivnostima privatne američke tvrtke A.E.Y. Incorporated koja s američkom misijom u Afganistanu imala ugovor vrijedan 300 milijuna dolara.

U vrijeme kada se ovo, navodno, događalo ova je tvrtka već bila pod istragom zbog ilegalne trgovine kineskim naoružanjem. Prošli tjedan, protiv čelnika ove tvrtke podignuta je optužnica za prijevaru i niz drugih kaznenih djela. Njezino poslovanje s američkom vladom suspendirano je u ožujku prošle godine.

XS
SM
MD
LG