Linkovi

Obama vodi pred McCainom u američkoj predsjedničkoj utrci


Posljednje ankete pokazuju da u američkoj predsjedničkoj utrci demokratski senator Barack Obama vodi ispred svog republikanskog kolege Johna McCaina. Međutim, prednost je manja od očekivane, uzevši u obzir prednosti koje demokrati imaju ove izborne godine.

Posljednje ankete ukazuju da je Barack Obama u prednosti pred Johnom McCainom, Nešto više od četiri mjeseca prije predsjedničkih izbora, podržava ga između 3 i 6 posto više američkih glasača nego McCaina. Demokrati vjeruju da imaju dobre šanse ponovno osvojiti Bijelu kuću, nakon 8 godina republikanske vladavine. Međutim, neki republikanci su ugodno iznenađeni prilično tijesnom razlikom u utrci na koju ukazuju posljednje ankete - uzevši u obzir opće nezadovoljstvo javnosti s ekonomijom, ratom u Iraku i općenito mandatima predsjednika Busha.

Stručnjak za istraživanje javnog mnijenja sa Sveučilišta Quinnipiac, Clay Richards, kaže da se većina glasača već odlučila za koga će glasovati. "Između 75 i 80 posto glasača kaže da se odlučilo. Dakle, kampanja u ovoj ranoj fazi bi mogla biti bitka za otprilike 20 do 25 posto glasača".

Nedavna anketa ovog sveučilišta u tri, za ishod predsjedničkih izbora, ključne savezne države pokazuje da zabrinutost glede ekonomske situacije navodi mnoge iz radničkih slojeva da glasuju za Baracka Obamu. Riječ je o saveznim državama Pennsylvania, Ohio i Florida. Izborna utrka u njima bit će – kako se očekuje - vrlo neizvjesna. Obama je imao problema s glasovima radničke klase na primarnim izborima. Njih je mahom osvajala senatorica Hillary Clinton, Obamina suparnica.

Međutim, Clay Richards kaže da izgleda kako se to sada mijenja. "Obama u radničkim slojevima sada postiže bolje rezultate, u odnosu na druge demokratske kandidate u prošlosti. Ako zadrži takvu prednost, ili postigne ravnotežu među radnicima bijelcima, on će vjerojatno pobijediti u ove tri savezne države".

Republikanski kandidat John McCain je u izuzetno teškoj situaciji. Pokušava naslijediti nepopularnog predsjednika iz svoje stranke, u vrijeme kada Amerikance vrlo brine ekonomska situacija, sve veće cijene benzina a i rašireno je uvjerenje da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru. Senator McCain računa da Amerikanci žele pobjedu u Iraku, te da se protive naglom povlačenju američkih snaga.

Peter Brown, stručnjak za istraživanje javnog mnijenja na Sveučilištu Quinnipiac, kaže da većina Amerikanaca smatra da rat u Iraku previše košta, ali da su i dalje podijeljeni oko toga što bi trebalo poduzeti. "U omjeru jedan naprama dva, glasači misle kako je taj rat pogreška. Međutim, kad ih pitamo, što žele da se učini sljedeće i ponudimo im dvije opcije - prvo, McCainov stav, ostanak u Iraku bez utvrđenog vremenskog okvira za povlačenje i da se odluka donese na temelju sigurnosne situacije na terenu, i drugo, Obamino stajalište da se utvrdi fiksni vremenski okvir povlačenja - građani su praktički podijeljeni negdje na sredini".

Senator McCain će u izbornoj kampanji naglašavati svoje iskustvo u vojsci i Kongresu i upozoravat će da Obama ima premalo iskustva u vanjskoj politici i pitanjima nacionalne sigurnosti.

Thomas Mann iz Instituta Brookings, kaže da senator Obama mora još raditi na tom pitanju. "Neki ljudi sumnjaju u njegove kvalifikacije da bude vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Dakle, Obama mora ukloniti tu prepreku, on mora pokazati da mu se može vjerovati kada je u pitanju nacionalna sigurnost".

Drugi čimbenik zbog kojeg će izbori za predsjednika Sjedinjenih Država biti neizvjesni jest dokazana privlačnost senatora McCaina za neovisne glasače, koji često odlučuju o ishodu predsjedničkih izbora. Demokrati tvrde da bi McCainova pobjeda predstavljala 'treći mandat Georgea Busha' – zbog McCainove podrške ratu u Iraku.

Analitičar John Fortier s Instituta American Enterprise kaže da bi McCain trebao biti u stanju odgovoriti na ove demokratske napade. "McCain ima sposobnost da se distancira od Busha i to više od drugih republikanaca. On nije netko kod koga se umjerenost iznenada probudila. On odavno uživa reputaciju samostalnog, neopredjeljenog političara koji se suprotstavljao predsjedniku Bushu, tako da mislim da će se biti u stanju oduprijeti ovakvim kritikama".

McCain također mora zadobiti podršku izrazito konzervativnog krila vlastite, Republikanske stranke. Neki konzervativci ne vjeruju McCainu jer je u prošlosti, kao senator, više puta izražavao neslaganje s predsjednikom Bushom i bio kritičan prema politici Republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG