Linkovi

Žene u američkoj politici


Kampanja senatorice Hillary Clinton za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke obodrila je žene i otvorila im šire vrata za sudjelovanje u političkom procesu u Sjedinjenim Državama. No, mnogi analitičari kažu da nacija treba još prijeći dugi put prije nego što dostigne potpunu jednakost spolova na izbornim funkcijama diljem zemlje. U rubrici 'U žarištu', Aida Akl potanje zagleda u žene u američkoj politici.

Senatorica Hillary Clinton nije bila prva žena u povijesti Sjedinjenih Država koja je aspirirala na predsjedničku funkciju, premda mnogi analitičari kažu da je njezina kampanja žene značajno uzdigla na političkoj ljestvici. Sufražetkinja Victoria Woodhull natjecala se za Bijelu kuću 1872. godine, čak i prije nego što su se žene u Americi izborile za pravo glasa. Stotinu godina kasnije, zastupnica u američkom Kongresu Shirley Chisholm postala je prva Afro-amerikanka koja se natjecala u primarnim izborima Demokratske stranke, dok su zastupnica Patricia Shroeder i senatorica Elizabeth Dole razmatrale predsjedničku kandidaturu osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Carroll Doherty, iz Istraživačkog centra Pew, u Washingtonu, kaže da ankete javnog mnijenja pokazuju da je kampanja senatorice Clinton ponovno razbuktala raspravu oko uloge spola u politici i mogućnosti da žena bude izabrana za predsjednika Sjedinjenih Država. "Neposredno prije početka kampanje pitali smo ljude što misle, u načelu, je li to dobro ili loše ili nije uopće bitno bude li žena izabrana u Bijelu kuću. Trećina ispitanika je odgovorila da je to dobra stvar. Samo 9 posto je reklo da je to loše. Većina smatra da to uopće ne bi bilo važno. Mislim da je upravo to, u povijesnom smislu, jako značajno, posebice ako se osvrnemo na sedamdesete i šezdesete godine prošlog stoljeća. U to su vrijeme ispitivanja javnog mnijenja pokazivala da su mnogi Amerikanci imali probleme glasovati za ženu jednostavno zbog njezinog spola. Tijekom ove kampanje, to najvećim dijelom nije bio slučaj".

Broj žena na izbornim funkcijama diljem Amerike polagano se povećavao tijekom godina. Prva zastupnica u Kongresu bila je izabrana 1916. A, 1922., prva je žena bila izabrana u Senat. Prošle godine, žena je po prvi puta postala predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa.

No, Susan Carroll, iz Centra za američke žene i politiku Sveučilišta Rutgers, u New Jerseyu, kaže da broj žena na raznim američkim političkim funkcijama i dalje ostaje relativno malen u odnosu na njihov udio u izbornom tijelu, koji je oko 54 posto registriranih glasača. "Postoji zapravo vrlo zanimljiva nekonzistentnost u smislu da žene, još od početka osamdesetih, glasaju u većem postotku od muškaraca ali se to ne vidi na razini izabranih dužnosnika: u zakonodavnim tijelima američkih saveznih država žena je nešto manje od četvrtine svih zastupnika. Na razini Kongresa i guvernerskih položaja, žene drže oko 16 posto mjesta. Dakle, daleko smo od pariteta, ako se paritetom smatra 50 posto".

Carroll dodaje da disparitet podjednako ima veze s društvenim percepcijama žena kao i načinom na koji žene same sebe doživljavaju u tradicionalno muškim profesionalnim poljima. Prema nekim stručnjacima, muškarci se puno lakše odluče istaknuti kao politički kandidati, dok ženama češće treba poticanje i nagovaranje da bi se na to odlučile. Neki analitičari smatraju da dijelom uzrok tome leži u društvenim trendovima, podrijetlu, te stigmama.

Međutim, jako istaknute političarke mogu oblikovati slijedeću generaciju žena, kaže sociološkinja Pamela Paxton, s Državnog sveučilišta Ohia. "Poznato nam je iz istraživanja provedenih u Sjedinjenim Državama kao i u svijetu da na djevojke tinejdžerske i mlađe dobi jako utječu imidži žena u politici. Mlade adolescentice izražavaju veće zanimanje za politiku i eventualnu vlastitu političku karijeru ukoliko vide velik broj žena u parlamentu – kako pokazuju istraživanja u svijetu -, ili, u slučaju Sjedinjenih Država, ako vide jako istaknute političarke".

Pred ženama u Americi još je dugi put do političkog pariteta, kaže Jo Freeman, iz Centra Woodrow Wilson za međunarodne znanstvenike. No, ona očekuje da će žene koje je inspirirala kampanja Hillary Clinton napraviti velike političke pomake i u Sjedinjenim Državama i u svijetu. "Zadnjih 30, 35 godina stalno napredujemo, ali, američka predsjednička kampanja dobiva velik publicitet svugdje u svijetu. Dakle, tko god obraća i malu pažnju vijestima zna da se žena nadmetala za predsjedničku nominaciju i bila jako blizu tome da ju i dobije. Mislim da će se to odraziti diljem svijeta".

Premda se žene u političkoj areni u Americi moraju često boriti puno mukotrpnije da bi bile izabrane, većina analitičara kaže da su danas one bliže političkom paritetu nego ikad ranije u američkoj povijesti.

XS
SM
MD
LG