Linkovi

Film tjedna: 'Get Smart'


Hollywood se često okreće popularnim televizijskim serijama kao podlozi za filmove. Ovaj vikend u kina dolazi dugometražna verzija jedne špijunske serije od prije četiri desetljeća - "Get Smart".

U usporedbi s drugim fiktivnim tajnim agentima, Maxwell Smart ima vrlo malo zajedničko s Jamesom Bondom … ustvari sličniji je nespretnom Stanleyu iz dvojca Stanley i Ollie. Nazvan šifriranim imenom Agent 86, Smart je – vjerovali ili ne! – glavni operativac za washingtonsku super-tajnu organizaciju CONTROL, koji pokušava osujetiti zločinačke nakane KAOS-a, tajne službe suparničke strane. Koristeći upravo nevjerojatne sposobnosti zaključivanja i najnovije high-tech napravice, Agent 86 ipak nikad baš ne pogodi ono pravo.

Pokazujući jednu od takvih napravica – minijaturni pištoljčić koji ispucava malene strijelice vrha umočenog u moćnu uspavljujuću tvar, koja potječe iz kože jednog amazonskog guštera poznatog kao 'los zapatos de la muerte', cipele smrti – Agentu 86 naravno uspije upucati jednu takvu strijelicu u samog sebe i solidno se uspavati.

Televizijska komedija, koju su kreirali Mel Brooks i Buck Henry, prikazivala se na televiziji šezdesetih godina prošlog stoljeća; u to je vrijeme predstavljala komični antidot Hladnom ratu lansiravši čak i neke verbalne poštapalice poznate širokom krugu sredovječnim Amerikanaca.

Kako kaže Steve Carrell, koji glumi Maxwella Smarta, neki od elemenata originalne serije našli su se i u filmu, poput 'telefona cipele' i 'tuljca tišine' i drugih koje se moglo uvesti i u suvremeniju radnju. On sam trudio se da ne kopira prvotnog interpretatora lika Agenta 86, pokojnog komičara Dona Adamsa.

"Držao sam se podalje od ondašnjih komičnih 'štoseva', nisam htio biti kopija Dona Adamsa jer mi se činilo da nema načina da išta dodam ili poboljšam u njegovoj interpretaciji. Tako sam morao stvoriti vlastitog Smarta. Čini mi se da je film vrlo uzbudljiv, nešto poput komične verzije "Bourneovog identiteta"," kaže Carrell.

Nespretni i nesposobni Smart ima vrlo vještu i seksi partnericu, Agenticu 99, koju, 40 godina nakon Barbare Feldon na malim ekranima, u novom filmu glumi Anne Hathaway.

"Ono što smo uzeli iz serije kao ideju lika Agentice 99 bilo je da je ona bila apsolutno najemancipiranija i samosvojna žena svog vremena. Dakle, naša je Agentica 99 isto to ali u ovo vrijeme, 2008. godine," kaže Hathaway.

Među agentima organizacije CONTROL je i Dwayne Johnson – ranije poznatiji kao profesionalni hrvač The Rock – koji glumi Agenta 23, mišićavog jakotu kojemu najbolje ide akcija.

"Pomisao da smo Steve Carrell i ja rame uz rame meni je odmah bila jako komična. Kad smo se našli na snimanju, stvari su bile smiješne još u nastanku, pa mi se čini da smo imali dobre temelje za napraviti stvarno dobar film," kaže Johnson.

Kao šef organizacije CONTROL pojavljuje se oskarovac Alan Arkin, dok britanski veteran Terence Stamp glumi Siegfrieda, zastrašujućeg šefa suparničkog KAOS-a. Glazbu za film Get Smart skladao je Trevor Rabin.

XS
SM
MD
LG