Linkovi

Predsjednik Bush krivi demokrate u Kongresu za energetske nevolje Amerike


Predsjednik Bush optužuje demokrate u Kongresu za energetske probleme Sjedinjenih Država, te ih poziva da ukinu zabranu za otvaranje novih naftnih bušotina na moru kako bi se povećala proizvodnja energenata.

U svojem subotnjem obraćanju putem radija, gospodin Bush je rekao da demokrati blokiraju prijedloge koji bi povećali proizvodnju energije i ublažili visoke troškove energenata koje podnose američki građani.

U odgovoru demokrata, kongresnik Nick Rahall je rekao da predsjednik stoji iza interesa naftne industrije, tražeći povećanje broja naftnih bušotina, ali da njegovi prijedlozi ne bi doveli do ublažavanja teškoća građana na benzinskim crpkama.

Predsjednik Bush kaže da stručnjaci vjeruju da bi nove bušotine na moru mogle proizvoditi tijekom gotovo deset godina jednako onoliko nafte koliko Amerika trenutno proizvodi. On poziva i na širenje eksploatacije nafte u zaštićene dijelove sjeverne Aljaske, gdje se procjenjuje da bi se moglo proizvesti, kako kaže, oko 10 milijardi barela nafte.

U međuvremenu, glavni svjetski proizvođači nafte, kao i najveći potrošači, okupljaju se u Saudijskoj Arabiji na razgovore o najnovijem dramatičnom povećanju cijena nafte. Saudijska Arabija je sazvala summit u Jeddi na kojemu bi službeno trebali biti objavljeni planovi o povećanju dnevne proizvodnje u srpnju za 200 tisuća barela.

Čelnik OPEC-a, međutim, kaže da su cijene nafti umjetno porasle zbog spekulacija i geopolitičkih napetosti. Američki ministar energetike Samuel Bodman izjavio je uoči početka summita u Jeddi da iza vrtoglavog rasta cijena nafte stoji nedovoljna proizvodnja – koja ne prati rastuću potražnju – a ne financijsko špekuliranje.

A, u obratu koji još više smanjuje dnevnu proizvodnju nafte, američka naftna kompanija Chevron je objavila da su nepoznati napadači izveli napad na jedan od njezinih ključnih naftovoda u južnom dijelu Nigerije, izazvavši obustavu proizvodnje. Do prekida rada Chevronovog pogona dolazi nakon što je u četvrtak bilo napadnuto Shellovo morsko crpilište, 120 kilometara od obale Nigerije, koje je također obustavilo proizvodnju. Shellovo polje proizvodilo je 200 tisuća barela nafte dnevno. Nije rečeno koliko se dnevne proizvodnje gubi Chevronovom obustavom crpnje.

XS
SM
MD
LG