Linkovi

Web stranica tjedna: Pew Research Center


Današnje odredište u kibernetskom prostoru nam je web stranica organizacije čije studije i ispitivanja javnog mnijenja pružaju živopisni portret Amerikanaca i njihovih mišljenja – Pew Research Center.

"Ovdje nećete naći puno komentara, nego radije puno, puno činjenica. Meni se činjenice čine jako zanimljivima," kaže Jodie Allen, urednica web stranice PewResearch.org koja prati trendove u demografiji, novinarstvu, ekonomiji, ekologiji i mnogim drugim područjima javnog života.

"Religija uvijek privlači puno pažnje. I stvari vezane uz Internet su ljudima uvijek zanimljive. Naravno, tu su i političke ankete. Ali, najveće zanimanje izazivaju društveni i demografski trendovi, kao nedavno objavljena studija o stanju srednje klase i uzrocima najvećih teškoća u svakodnevnom životu," kaže Allen.

Pregledavanje studija i analiza Centra Pew dobar je početak za razumijevanje onoga što se stvarno zbiva u Sjedinjenim Državama.

Posljednjih tjedana, Centar Pew je objavio širok spektar analiza. Evo nekih: o vjerskim uvjerenjima Amerikanaca - ali i o mozgu; o tome kako je ekonomija izgurala Irak kao političko pitanje; o utjecaju interneta na način na koji Amerikanci troše novac.

Centar Pew provodi ankete i diljem svijeta, pa se na web stranici PewResearch.org mogu vidjeti i najnovije ocjene globalnog javnog mnijenja.

"Baš smo prije tjedan dana objavili na websajtu prvo izvješće iz naše najnovije studije o globalnim stavovima o dvije stvari: prvo, o stavovima prema Sjedinjenim Državama i Amerikancima, te, drugo, o stavovima o Kini," kaže Allen.

Urednica web stranice Centra Pew Jodie Allen također ističe jednu značajku web stranice, nazvanu Dnevni broj, Daily Number. Evo i jednog iz proteklog tjedna – 20 posto. To je postotak odraslih, mlađih od 30 godina, koji kažu da im je najvažniji cilj u životu da budu - bogati. Taj postotak opada među starijim Amerikancima, ali nebjelačka populacija, kao i imigranti, u većem broju smatraju da je važno biti bogat.

Ti i drugi fascinantni podaci o pitanjima i trendovima u američkom životu i u svijetu mogu se naći na web stranici www.PewResearch.org.

XS
SM
MD
LG