Linkovi

Sve popularnija proizvodnja struje pomoću vjetra


Farme vjetrenjača postale su običajna slika u ruralnim područjima Sjedinjenih Država. Samo prošle godine njihovi su kapaciteti porasli za 45 posto. Struja se proizvodi ponajviše pomoću velikih propelera koji se uglavnom postavljaju u slabije naseljenim područjima. Međutim, tvrtka Mariah Power nudi tzv. 'osobne vjetrenjače' koje nemaju klasične propelere a mogu postaviti i u urbanim područjima. Predsjednik tvrtke Mike Hess, demonstrira uređaj nazvan Vjetrena spirala.

"Ovaj uređaj generira dovoljno struje za oko 25 do 30 posto kućnih potreba, međutim ako izgradimo verziju od 3 kilovata, koja je iste visine i samo duplo šira, ona bi vam zadovoljila sve potrebe za električnom energijom.

Vjetrena spirala prikazana je na ekološkoj izložbi u Američkom botaničkom vrtu u Washingtonu. Dizajn je inspiriran tri tisuće godina starom vjetrenjačom koju su Egipćani rabili za mljevenje žita. Uređaj se upravo testira u državi Utah, da bi se ustanovilo može li zamijeniti i tradicionalne vjetrenjače s većim propelerima, koje znaju biti pogubne za ptice i šišmiše, a također, obzirom da se vrte brže, znaju biti i bučne.

Mike Hess kaže da je njegov uređaj ne samo vrlo tih, već i puno pogodniji kada su u pitanju ptice, jer se okreće svega dva i pol puta brže od brzine vjetra, pa ga ptice mogu vidjeti. On kaže da je njegova tvrtka počela postavljati devet metara visoke uređaje koji se mogu uključiti u strujnu mrežu, a korisnici mogu na svojem kompjuteru pratiti koliko dobivaju struje.

"Ovo je bežična poveznica koja nam omogućuje praćenje koliko je struje proizvedeno, koja je brzina vjetra, i sve se to očitava na kompjuteru."

Dizajn nove vjetrenjače privlači pozornost turista i prolaznika, od kojih bi mnogima mogla pomoći da po prihvatljivoj cijeni podmiruju potrebe za električnom energijom svojih domaćinstava.

XS
SM
MD
LG