Linkovi

U Kongresu o kontroverznim metodama ispitivanja osumnjičenika za terorizam


U senatskom Odboru za oružane snage održano je svjedočenje o kontroverznim metodama ispitivanja zatvorenika osumnjičernih za terorizam. Takve su metode, uglavnom korištene u zatvorima Abu Ghraib i Guantanamo, oštro kritizirane od strane humanitarnih organizacija, ali i mnogih zakonodavaca.

Predsjedatelj senatskog Odbora za oružane snage, Carl Levin, optužio je Pentagon da se, odobravajući grube metode ispitivanja osumnjičenika za terorizam, zapravo umiješao u zakon. Među tim metodama ispitivanja je i takozvani "waterboarding", odnosno simulirano utapanje. Ova je tehnika jedna od nekoliko koje su američki vojnici koristili u nastojanjima da dođu do potrebnih informacija tijekom ispitivanja neprijatelja. Doktor Jerald Ogrisseg je negdašnji psiholog u školi Ratnog zrakoplovstva:

"Nije potrebno mnogo vremena da osoba koja je podvrgnuta waterboardingu doista bude uvjerena da se utapa i da će umrijeti…”

Neki senatori kažu da su najviši vojni zapovjednici tražili još 2002. godine korištenje grubih metoda ispitivanja nad osumnjičenicima za terorizam kao što je kasnije učinjeno u zatvoru
Abu Ghraib u Iraku. Richard Shiffrin je nekad bio vojni obavještajac:

“Najviše se razgovaralo o tome je li postignut neki uspjeh, jesmo li dobili neku važnu informaciju od zatvorenika?”

Senator Carl Levin je još prije američkog napada na Irak optužio tadašnjeg ministra obrane Donalda Rumsfelda da je Pentagon otpočeo istraživanje metoda kao što su waterboarding, nespavanje ili nametanje stresnih situacija:

“Te su metode ispitivanja utemeljene na taktikama koje su koristili naši neprijatelji. Ukoliko mi koristimo iste metode protiv zatvorenika to će se u svijetu tumačiti kao naše odobravanje tih metoda.”

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto je rekao da je oduvijek postojala politika prijetnje zatvorenicima, a republikanski su senatori branili Bushevu administraciju:…

“Trebamo gledati na ovu situaciju u kontekstu vremena nakon terorističkih napada od 11.rujna 2001.godine. kada smo se nastojali obraniti od sličnih teroristih napada.

“Ne vjerujem da su članovi administracije, koji su imali glavnu ulogu u razvoju taktike ispitivanja zatvorenika, bili motivirani ničim drugim, osim željom da zaštite našu zemlju. Svi smo mislili da je Amerika napadnuta i tako je i bilo.”

Senatski Odbor za oružane snage nastavit će istragu u idućih nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG