Linkovi

Uz sve skuplje avionske karte i dodatne pristojbe za prtljagu


Putnici u avioprijevozu koji već plaćaju veće cijene karata, od sada će morati plaćati dodatne pristojbe za prtaljagu, kao i za izbor odredjenih sjedala u zrakoplovima. Američke zrakoplovne kompanije obrazlažu da su takve mjere nužne zbog vrtoglavo rastućih cijena goriva. No, putnici postaju sve više frustrirani ovakvom situacijom, i smatraju da sada plaćaju veće cijene za slabije usluge.

Osim putnika koji plaćaju punu cijenu za karte u prvoj klasi, putnici na American Airlines sada moraju platiti dodatnih 15 dolara za prvu torbu, a čak 25 za drugu, i to samo u jednom pravcu. Putnicima se to, naravno ne svidja.

Usprkos negodovanjima putnika, United Airlines i US Airways uskoro planiraju poduzeti iste mjere. Uz to, US Airways namjerava početi naplaćivati po 2 dolara za boce vode i gaziranih pića u svojim zrakoplovima. Jedan od niskobudžetnih avioprijevoznika, Spirit Airlines početi će naplaćivati uslugu putnicima koji žele unaprijed rezervirati odredjeno sjedalo – 10 dolara za sjedalo do prozora ili prolaza, a 15 ukoliko žele sjediti u redu pored izlaza iz zrakoplova.

Avioprijevoznici uvode ovakve mjere kako bi kompenzirali za visoke cijene goriva, koje sada košta oko 80 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Analitičar avioindustrije Rick Seaney kaže da bi za aviokompanije bilo bolje da jednostavno povise cijene karata, umjesto da otudjuju putnike uvodjenjem dodatnih dadžbina. "Mnogi će putnici doći na aerodrome, i ne znajući za sve te dodatne troškove, bit će šokirani, a to nikad nije dobra stvar. "

Analitičari dodaju da je surova realnost da je zarada aviokompanija na najnižoj razini ikada. Za putnike to znači skuplje karte, i slabije usluge. S druge strane, očekuje se i manji broj putnika. Organizacije za istraživanje zrakoplovne industrije predvidjaju da će oko 2 milijuna manje ljudi letjeti izmedju lipnja i kolovoza ove godine.

XS
SM
MD
LG