Linkovi

Organizacija 'Liječnici za ljudska prava' ustanovila da su zatočenici u američkim zatvorima u Guantanamu, Iraku i Afganistanu bili mučeni


Jedna američka organizacija za zaštitu ljudskih prava kaže da su medicinski pregledi pokazali da su bivši osumnjičenici za terorizam – koje su držale u pritvoru Sjedinjene Države – bili podvrgnuti torturi.

Skupina Liječnici za ljudska prava pregledala je jedanaestoricu bivših pritvorenika koji su bili zatvoreni u američkim zatvorima u Guantanamu, na Kubi, u Iraku i u Afganistanu. Bivši zatvorenici tvrde da su bili podvrgnuti premlaćivanju, uskraćivanju sna, električnim šokovima, prisilno držani goli u stresnim položajima tijela, izlagani poniženju i seksualnim napadima, te da se na njih pljuvalo i mokrilo.

Liječnici koji su ih pregledali kažu da su našli jasne fizičke i psihološke dokaze o torturi i zlostavljanju koji su često izazvali trajne patnje.

Sva jedanaestorica pregledanih bili su pušteni na slobodu bez optužbi.

U izvješću Liječnika za ljudska prava kaže se da nalazi ne mogu biti generalizirani zbog malog broja pregledanih zatvorenika, ali da je nađen obrazac zlostavljanja koji je konzistentan s brojnim drugim vladinim i neovisnim istragama o lošem tretmanu zatvorenika.

XS
SM
MD
LG