Linkovi

Kongres zabrinut sporazumom Washingtona i Moskve o civilnoj nuklearnoj suradnji


Demokrati i republikanci u Kongresu izrazili su zabrinutost zbog dogovora Bijele kuće i Kremlja o američko-ruskoj civilnoj nuklearnoj suradnji. Predsjednik Bush je prošlog mjeseca uputio Kongresu formalnu obavijest o tom sporazumu, dajući tako Kongresu 90 dana za eventualno blokiranje ovog dogovora.

Bez obzira na neslaganje s Rusijom u vezi s uspostavom europskog raketnog štita te ruske uloge u Iranu, administracija predsjednika Busha poručila je Kongresu da će sporazum s Rusijom pomoći u sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja, da će pomoći dugoročnim američkim energetskim potrebama te da će stvoriti klimu za veću američko-rusku suradnju po pitanjima nuklearne energije i trgovine.

U svjedočenju pred Odbora Zastupničkog doma za vanjsku politiku, vršitelj dužnosti podtajnika u Državnom tajništvu, John Rood, izjavio je da su se obje zemlje suglasile oko diplomatskih napora kako bi se osiguralo da se Iran ne domogne nuklearnog oružja te oko potrebe iranskog odustajanja od obogaćivanja urana.

Zakonodavci su oprezni u podršci sporazumu s Rusijom. Naime, mnogi od njih pitaju se što je Rusija do sada učinila i što će uraditi u budućnosti kako bi pomogla Sjedinjenim Državama i partnerima da riješe prijepor s Teheranom. Demokratkinja iz Kalifornije, Barbara Lee, pitala je podtajnika Johna Rooda da objasni nedavnu izjavu predsjednika Busha prema kojoj vojna opcija, premda posljednja od svih, ipak ostaje na stolu.

"Naš je stav da vojnu opciju ne možemo isključiti iz sredstava koja su nam na raspolaganju.
To će uvijek ostati opcija, ne samo za ovog predsjednika, već i za bilo kojeg budućeg američkog predsjednika."

Roodova izjava prema kojoj će Rusi preuzimati iskorišteno nuklearno gorivo iz iranske nuklearne elektrane u Bushehru, nije impresionirala stručnjaka za pitanja širenja nuklearnog oružja Henrya Sokolskog.

"Od materijala iz Bushehra može se napraviti puno, puno bombi. S njim u roku od deset dana možete imati atomsku bombu."

Sokolski vjeruje da bi Sjedinjene Države trebale insistirati na prekidu aktivnosti u toj iranskoj nuklearnoj centrali te dodaje da Sjedinjene Države nemaju nikakvo jamstvo da Iran neće novo ili već iskorišteno gorivo uporabiti za izgradnju nuklearnog oružja. Robert Einhorn iz Centra za strateška i međunarodna istraživanja vjeruje da su ruski koraci po pitanju Bushehra i suradnja Moskve po pitanju rezolucija Ujedinjenih naroda. pozitivni rezultati američko-ruskog sporazuma, ali dodaje da Sjedinjene Države trebaju nastaviti s utjecajem na Moskvu.

"Vjerujem da je važno poticati Rusiju da, općenito, bude spremnija na pomoć - diplomatsku i ostalu- kako bi se Iran spriječio da ovlada obogaćivanjem urana.Možda bi Kongres mogao zatražiti od predsjednika da jednom godišnje podnese izvješće o tome koliko Rusija surađuje u naporima koji se poduzimaju kako bi se Iran navelo da prekine obogaćivanja urana."

Iz izjava američkih kongresnika moglo se vidjeti da oni imaju značajne rezerve po pitanju sporazuma o nuklearnoj suradnji s Rusijom te da mnogi ne žele da on stupi na snagu prije nego što – početkom sljedeće godine – Amerika dobije novog predsjednika.

XS
SM
MD
LG