Linkovi

Predsjednik Bush u pozitivnom tonu okončao posjet Europi


Predsjednik Bush okončao je svoj jednotjedni posjet Europi u Sjevernoj Irskoj. Zajedno s britanskim premijerom Gordonom Brownom američki je predsjednik u Belfastu pozdravio napredak postignut u mirovnom procesu i pomirenju između katolika i protestanata u ovoj britanskoj pokrajini. Prije toga George Bush je u Londonu dobio podršku za svoja dva zahtjeva – za više britanskih vojnika u Afganistanu i veći pritisak na Iran. Javlja Paula Wolfson.

Predsjednikov oproštajni posjet Europi završio je u pozitivnom tonu za Bijelu kuću. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s američkim predsjednikom nakon razgovora u Londonu, britanski premijer Gordon Brown je izjavio da će njegova vlada zamrznuti imovinu najveće iranske banke u Britaniji i upozorio Teheran da mu prijete još strože sankcije ako odbije obustaviti program obogaćivanja urana. Premijer Brown je također najavio da će uputiti dodatni broj britanskih vojnika u Afganistan.

Predsjednik Bush je pozdravio ove vijesti rekavši da se Gordon Brown ponaša u skladu sa svojim obvezama, unatoč pritisku britanske javnosti da povuče britanske snage iz Iraka. "Ostavio je u Iraku veći broj vojnika negoli se ranije predviđalo. Kao i ja, mi ćemo donositi naše odluke na temelju situacije na terenu, preporukama naših zapovjednika, bez umjetnih vremenskih okvira koje postavlja politika".

Na tiskovnoj konferenciji jučer dvojica su čelnika zajednički osudila vladu Zimbabvea, izražavajući zabrinutost ishodom nadolazećeg drugog kruga predsjedničkih izbora. Inače, Belfast je bio posljednja postaja posljednjeg posjeta predsjednika Busha Europi tijekom kojeg je još posjetio Sloveniju, Francusku, Njemačku i Italiju.

XS
SM
MD
LG