Linkovi

Britanija posljednja postaja posljednjeg posjeta predsjednika Busha Europi


Predsjednik Bush nalazi se u Londonu, posljednjoj postaji svog posjeta Europi. Američki predsjednik bio je sinoć na večeri s britanskim premijerom Gordonom Brownom. Oko dvije tisuće petsto prosvjednika okupilo se u blizini mjesta gdje su dvojica čelnika večerala, a policije je uhitila 13 prosvjednika. Danas će George Bush i Gordon Brown voditi formalne razgovore, a američki će predsjednik na putu kući posjetiti i Sjevernu Irsku.

Očekuje se da će službeni razgovori biti usredotočeni na Iran i Irak, ali i na trgovinska i ekološka pitanja i razvoj sjevernoirskog mirovnog procesa. George Bush stigao je u London u vrijeme kad su se pojavila izvješća da bi britanska vlada mogla odrediti krajnji rok za povlačenje svojih vojnika iz Iraka. Istovremeno britanske novine su objavila intervju s predsjednikom Bushom u kojem upozorava protiv postavljanja proizvoljnog vremenskog okvira za povlačenje, dodavši da bilo kakvo povlačenje mora biti temeljeno na uspjehu postignutom na terenu.

Bijela kuća umanjuje nesuglasice s Britanijom glede povlačenja vojnika. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley rekao je da i predsjednik Bush i premijer Brown žele dovesti vojnike kući, ali samo kad za to budu postojali adekvatni uvjeti. Dvojica čelnika imat će priliku prodiskutirati ovo pitanje danas na razgovorima. Jučer predsjednikov je boravak u Britaniji bio ispunjen brojnim društvenim događajima – obišao je, u pratnji kraljice Elizabete, dvorac u Windsoru i imao privatnu večeru s premijerom Brownom.

Geroge Bush posljednji se put susreo s britanskim premijerom u travnju u Washingotnu. Međutim, u to vrijeme glavna vijest nisu bili njegovi razgovori s Gordnom Brownom, već razgovori koje je prije toga britanski premijer vodio s troje tadašnjih kandidata za Bijelu kuću – senatoricom Clinton i senatorima Obamom i McCainom. John Glenn koji se nalazi na čelu programa za vanjsku politiku pri Njemačkoj zakladi Marshall u Sjedinjenim Državama kaže kako nije bio iznenađen kad je saznao da se Gordon Brown prvo susreo s potencijalnim američkim predsjedničkim kandidatima. "Odsad nadalje ljudi će čekati da vide tko će biti sljedeći predsjednik, kakvo će biti okruženje, kakve sporazume trebaju dogovoriti s novim predsjednikom".

John Glenn dodaje kako je prethodnik Gordona Browna Tony Blair ustanovio da su mu njegove veze s Georgeom Bushem smanjile podršku javnosti, te da je premijer Brown oprezniji. Nakon današnjih službenih razgovora, premijer Brown i predsjednik Bush zajedno će otputovati u Belfast gdje će odati priznanje sjevernoirskom mirovnom procesu. Inače, bit će to i posljednja postaja posljednjeg posjeta predsjednika Busha Europi tijekom koje je još posjetio Sloveniju, Njemačku, Italiju i Francusku.

XS
SM
MD
LG