Linkovi

Vukelić: Hrvatska će otvoriti svoje zračne i morske luke za potrebe NATO saveza


Nakon sto je u Minnesoti odrzana zajednicka americko-hrvatska vojna vjezba, hrvatski ministar obrane Branko Vukelic i veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarovic sastali se sa zamjenikom americkog ministra obrane Gordonom Englandom, a taj susret ministar Vukelic ocjenjuje vrlo uspjesnim i vrlo korisnim.

Branko Vukelić: Jos jednom je potvrdjeno prijateljstvo i partnerstvo Sjedinjenih drzava i Hrvatske, a vidljivo je da Amerika na Hrvatsku gleda kao na lidera na jugoistoku Europe. Ne treba posebno naglasavati koliko je Hrvatskoj vazna dobra suradnja s Amerikom, osobito kada se zna da je nas prvi cilj ulazak u NATO savez, od cijeg nas ostvarenja dijeli tek nekoliko mjeseci.

Veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarovic je izvjestila gospodina Englanda da Hrvatska nastoji vec ove godine dobiti ratifikaciju o pristupu u NATO u Senatu sto je vrlo ambiciozan, ali i ostvariv plan – smatra nas sugovornik koji naglasava da ce Sjedinjene Drzave uciniti sve da i druge zemlje, iz sastava NATO saveza, ucine to sto brze kako bi Hrvatska iduce godine mogla i postati clanica Sjeverno-atlanske organizacije. Sjedinjene Drzave, inace, prihvacaju Hrvatsku kao zemlju koja je sposobna prihvatiti snage NATO saveza (Host national support) na svom podrucju. To bi znacilo da NATO treba uloziti financijska sredstva za pripremu zracne luke u Zadru, poligona za obuku u Gasincima i Slunju, te za izgradnju ratne luke na Peljescu:

Branko Vukelić: O tome nismo posebno razgovarali s Gordonom Englandom, ali u pregovorima koji su u tijeku i trajat ce do pocetka sedmog mjeseca, odnosno do potpisivanja protokola o clanstvu, razgovaramo o mnogim partnerskim ciljevima, koji kasnije postaju ciljevi NATO snaga, gdje je predvidjeno i sve ono sto Hrvatska treba uciniti da bi zadovoljila potrebe koje ima NATO savez. Sigurno je da nasa zadaca jeste uredjenje nasih zracnih luka, da imamo prostore koji mogu prihvatiti snage NATO saveza. Medjutim, kada govorimo o poligonu Slunj, kada govorimo o poligonu Gasinci onda treba razgovarati o hrvatskoj vojsci i potrebama nase vojske da ima takve suvremene poligone kako bi se nasi vojnici kvalitetno uvjezbavali. Dakle, na Slunj i na Gasince ne treba gledati kao na nesto sto je potrebno NATO savezu, nego na nesto sto je potrebno nama i to je u dugorocnom planu razvoja oruzanih snaga.

NATO savez je i drugim zemljama osigurao financijsku pomoc za stvarenja uvjeta za prihvat vojnih snaga te organizacije.

Branko Vukelić: Apsolutno da...nije tajna da mi trebamo stvoriti uvjete da se NATO-vi zrakoplovi mogu spustiti u nase zracne luke. Da bi to mogli uciniti potrebno je napraviti neke tehnicke zahvate sto ce se financirati iz NATO-vih fondova. Na razgovoru s Gordonom Englandom spomenuli smo nekoliko pitanja koja su bitna za nas gdje smo trazili izravnu financijsku potporu. Dobili smo otvorenu i jasnu podrsku. Rijec je o radarskom sustavu kojeg jos uvijek nismo uspjeli staviti u funkciju i za kojeg znamo da imamo odredjenih problema i poteskoca kako bi mogao normalno funkcionirati...Ocekujemo da bi nam americki strucnjaci mogli pomoci u tom poslu. Trazili smo i potporu da i nasi vojnici imaju svu adekvatnu opremu kada idu u medjunarodne misiju kakvu imaju i americki vojnici. I za to smo dobili podrsku, a na nasim je oruzanim snagama da popisu sve sto im nedostaje i sto im treba, tako da vjerujem da ce americka strana to vrlo brzo i kvalitetno rijesiti. S gospodinom Englandom smo razgovarali i o osnazivanju projekta skolovanja nasih casnika u Americi. Trenutno se u Americi skoluje 12 hrvatskih casnika, nekada smo imali 40 i htjeli bi ponovno doci na tu brojku od 40 do 50 casnika godisnje. Dobili smo obecanje americke strane da ce se povecati sredstva za taj vrlo vazan projekat.

Koliko je Hrvatska sposobna sama braniti svoje nebo i moze li pruzatu takvu uslugu zemljama iz regije?

Branko Vukelić: Sposobni smo i sada braniti svoje nebo i zelimo biti sposobni to ciniti u buducnosti. Jasno je, da ukoliko imamo te snage da mozemo kasnije, nakon ulaska u NATO savez, pruzati takvu uslugu nasim sujedima, uz financijsku nadoknadu i to nije nista neubicajeno. Tako je Italija takvu uslugu pruzala Sloveniji...Hrvatska je lider regije, to je i gospodin England nekoliko puta spomenuo, te zelimo stvarati odredjene centre koji nece biti samo u funkciji Hrvatske nego i zemalja u regiji. Rijec je o centru za skolovanje ronitelja u Divuljama kod Splita, rijec je o centru o obuci pasa, zatim o centru za obuku za mirovne misije... takve bi centre mogle koristiti sve zemlje u regiji, pa i clanice NATO saveza...I za to smo dobili americku podrsku, jer Sjedinjene Drzave pozdravljaju nase opredijeljenje da ulaskom u NATO savez ne zanemarimo regiju...Mi zelimo i dalje biti vrlo aktivni u cijeloj regiji, zelimo dobru suradnju i odnose i s Bosnom i Hercegovinom, i Crnom Gorom, Kosovom, ali i sa Srbijom i zelimo i njih ukljuciti sto vise u procese u kojima smo mi sada, a u kojima ce oni biti u buducnosti...

U Republici Hrvatskoj se vec skoluje veliki broj casnika iz BiH, Crne Gore i iz Makedonije, a sto se tice mogucih prihvacanja snaga NATO saveza nije rijec ni o kakvim stalnim NATO-vim bazama u Hrvatskoj, nego o prostorima, zracnim i morskim lukama i poligonima za obuku, koji ce stajati na raspolaganji i Hrvatskoj vojsci i NATO savezu.

XS
SM
MD
LG