Linkovi

Američki profili - rabin Irwin Kula


Irwin Kula osma je generacija rabina u svojoj obitelji, a nalazio se na čelu kongregacija u Sjedinjenim Državama i Izraelu. Njegova je kongregacija danas čitav svijet.On je voditelj TV serije o vjeri koja potiče razmišljanje,ugledni je autor te predsjednik Nacionalnog židovskog centra za učenje i čelništvo, poznatog po kratici na hebrejskom jeziku CLAL.

Irwin Kula:Ali CLAL također znači i cjelina, potpunost.I to je način da se kaže kako židovska mudrost može doseći svakoga i biti na dohvat ruke svakome na našem planetu.

Adam Philips:Čak i ne-židovima?

IRWIN KULA:Posebno ne-židovima! Istinski izazov u ovom trenutku ljudske povijesti, gdje se ruše tolike prepreke, jest - 'možemo li mi zapravo podijeliti svoju mudrost s drugim ljudima?' Ne da ih pokušamo preobratiti. Ne zbog toga što smo mi 100 posto u pravu. Već stoga jer ona funkcionira – u našem slučaju - i pomaže nam da ostvarimo bolje življenje.

U knjizi Čežnje: prihvaćanje svetih zbrkanosti života, Kula pokazuje da svaka istina koju možemo izraziti ili vjerujemo da znamo jest upravo dio te slike. "Znate, ja vjerujem da postoji stvar kao što je apsolutna istina. Ja sam religiozna osoba. Ali ja sam i određeno ljudsko biće.Dakle po definiciji, možda postoji apsolutna istina, ali ja nemam pristup cijeloj toj stvari".

Godine 1989. kad je Kula počeo raditi za CLAL njegova jedina koncentracija je bila sigurnost – za židovski narod, njihovu kulturu i njihovu vjeru. Međutim,11. rujna 2001. godine, dok je Kula promatrao rušenje nebodera Svjetskog trgovinskog centra, njegova prva spontana misao bila je 'religija je to učinila, samo religija je sposobna za toliko mnogo zla i toliko mnogo dobra'. To shvaćanje dovelo je do jedne unutarnje krize – i za jednog tradicionalnog rabina – zapanjujuće odluke. "Neću više podučavati judaizam kao identitet, kao nešto što Židovima pomaže da postanu još veći Židovi, više povezani, više plemenski nastrojeni, nikad više.Volim židovski narod. Međutim, sad na našem planetu toga nam manje treba. Što nam treba su ljudi koji mogu podučavati svoju vjersku mudrost i praksu s ljubavlju i strašću koja može pomoći bilo kome – bez obzira tko je. Jednostavno to učiniti dostupnim jer funkcionira.A prva osoba za koju to treba funkcionirati jest učitelj".

Kula je počeo proučavati mnoge židovske vjerske običaje kako bi ustanovio koji od njih promiču samosvijest i vezu s drugima. Zadržao je one koji to čine, a odbacio druge.Počeo je također širiti svoju organizaciju kako bi uključivala i ne-židove. Kad je po prvi put u svom životu ušao u crkvu i vidio Isusa na raspelu, krvava srca okruženog trnjem, Kula je imao još jedno ukazanje."Odjednom spopala me jedno intuitivno osjećanje 'O, moj Bože! Što bi bilo kad bi moje srce bilo tako otvoreno da mogu osjetiti bol svake osobe na ovom planetu? O, moj Bože! To je to sveto srce! To je zašto srce eksplodira i krvari. To je kozmičko milosrđe! Beskonačno milosrđe'! I naravno počeo sam plakati jer velika je stvar čak i zamisliti da to možete osjetiti. Nisam tog dana postao katolik, ali sam shvatio da se mnogo toga može naučiti ako se otvorimo prema drugim tradicijama".

Takvo je otkriće obogatilo Kulin judaizam.Rabin Irwin Kula postao je vodeći glas vjerskog pluralizma i židovski veleposlanik za druge religije.Čovjek koga zovu "jednim od čelnika koji uobličavanju američki duhovni krajobraz" kaže kako postoje zajedničke stvari svim religijama, međutim, zajedničke stvari nisu ono što Irwina Kulu najviše zanima. "Ono što je zajedničko je očigledno. Ono što je uistinu zanimljivo jest kako živjeti s razlikama".

XS
SM
MD
LG