Linkovi

Iznenađujući nalazi glede raka debelog crijeva


Jedna nova medicinska studija donosi iznenađujuće nalaze u vezi s rakom debelog crijeva: suprotno ranijim nalazima, osobe kojima je netko u obitelji bolovao od raka debelog crijeva imaju bolje šanse preživljavanja od onih kojima se ta bolest ne pojavljuje u obiteljskoj anamnezi.

Zvuči suprotno zdravom razumu, ali nova studija, objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association, pokazuje da osobe s obiteljskom povijesti raka debelog crijeva manje umiru od te bolesti, pa čak i rjeđe imaju povrat te bolesti od onih u čijoj se obitelji ta zloćudna bolest nije pojavila.

Onkolog Jennifer Chan predvodila je ekipu znanstvenika koji su analizirali više od tisuću pacijenata s rakom debelog crijeva u trećem stadiju, dakle u stadiju gdje se rak proširio do obližnjih limfnih čvorova, ali ne i u druge dijelove tijela. Osamnaest posto tih pacijenata imalo je roditelja ili brata ili sestru koji su oboljeli od raka debelog crijeva.

Glavni nalaz studije je taj da su pacijenti kojima je netko u obitelji bolovao od raka debelog crijeva imali znatno bolji ishod bolesti od ostalih.

Znanstvenici su pratili stanje pacijenata kroz osam godina. Svi su pacijenti imali jednaku terapiju: operativni zahvat odstranjenja tumora, nakon kojega je slijedila kemoterapija. Kod onih s obiteljskom poviješću te bolesti, postotak povrata tumora ili smrtnog ishoda bio je manji nego kod ostalih pacijenata. "Gledano zajedno, kao skupina, pacijenti s obiteljskom poviješću raka debelog crijeva imali su 25 posto niži rizik od povrata bolesti ili smrti". Doktorica Chen kaže da se ne zna zašto obiteljska povijest bolesti poboljšava preživljavanje u slučaju raka debelog crijeva. Ali, dodaje, izgleda da razlike u molekularnoj građi raka imaju određenu ulogu u tome. "Mi mislimo da možda pacijenti imaju genetsku osobinu povezanu s obiteljskom poviješću koja ne samo da utječe na rizik obolijevanja od raka debelog crijeva nego, isto tako, utječe na biološko ponašanje bolesti i na šanse za njezin povratak".

Premda dijagnozu raka nitko ne smatra dobrom viješću, nalazi ove studije mogli bi ublažiti strahovanja onih u čijim je obiteljima rak debelog crijeva već bio dijagnosticiran.

XS
SM
MD
LG