Linkovi

Dan Lovingovih - proslava pobjede multikulturalizma i demokracije


12. lipnja 1967. godine Vrhovni sud Sjedinjenih Država odbacio je presudu bračnom paru iz Virdžinije znakovitog prezimena Loving, bijelcu i crnkinji koji su prekršili tadašnji zakon ove savezne države o međurasnim brakovima. Ovom je sudskom odlukom bio ozakonjen međurasni brak u pedeset američkih država.

Danas se ta presuda slavi kao značajna pobjeda multikulturalizma i demokracije. U New Yorku ovih je dana bila održana tradicionalna proslava dana nazvanog u čast ovog para, Loving Day.

Uz zvuke glazbe i temperature od preko 35 Celzijevih stupnjeva, pod velikim šatorom duž njujorške rijeke East River, okupilo se oko tisuću ljudi, mnogi od njih parovi miješanih rasa. Svi su oni došli na petu po redu godišnju proslavu ‘Dana Lovingovih.’ Tu su se našli i Kathleen i David Graham, sa svoje dvoje djece, čija je koža boje kakaoa.

"Došli smo zbog toga što smo različitih rasa i zbog svih onih koji su se morali mukom izboriti kako bi se mi mogli zakonito vjenčati, posjedovati zajedničku imovinu i imati djecu bez da nas itko o njima zadirkuje. Danas nas se smatra normalnim parom. U većinski crnačkom Bronxu nitko se za nama ne okreće," kaže Kathleen Graham.

A normalan život je sve što su Mildred i Richard Loving željeli kada su se zaljubili 1958. godine, potom vjenčali u Washingtonu i nastanili se u obližnjoj Virdžiniji. Šest mjeseci kasnije, optuženi su za kršenje virdžinijskog zakona koji zabranjuje međurasne brakove. U to su vrijeme takve veze bile protuzakonite u čak 25 američkih država. Nakon što ih je sud proglasio krivima, proveli su godinu dana u zatvoru, a nakon što su pristali da ih se protjera iz Virdžinije, pušteni su.

U ranim šezdesetim godinama, u vrijeme stvaranja novih zakona o ljudskim pravima, gospođa Loving je poslala pismo javnom tužiocu, Robertu Kennedyju, kako bi ga zamolila za pomoć. Nakon duge sudske bitke, Vrhovni je sud odlučio u korist Mildred i njenog supruga 12. lipnja 1967. godine i time ozakonio njihov brak.

Odlučnost Mildred i Roberta Lovinga nadahnula je Kena Tanabea i Madeleine Kanei - koji su oboje djeca iz međurasnih brakova – da organiziraju ovogodišnju proslavu Loving Daya.

"Oni su obični ljudi, a vidite što su postigli. Mislim da bi to trebalo nadahnuti svakoga tko želi promijeniti nešto važno u svom životu. Ako se susretnete s predrasudama, suprotstavite im se, i kažite zašto, neka se čuje vaš glas. To je poruka i smisao ovog dana," kaže Ken Tanabe.

Rich – bijelac - i Shaqira – crnkinja - nisu zamijetili nikakve predrasude u svojoj rodnoj državi New Jersey, no Shakira priznaje da ju je činjenica da su njih dvoje različite rase isprva zabrinjavala.

"Bila sam zapravo samo zabrinuta što se tiče djece, da će se možda osjećati da ne pripadaju niti jednoj rasi, da nisu sigurni tko su. No, podrška okoline puno znači i sada me to više ne brine,” kaže Shaqira.

Međutim, dugogodišnja veza između jednog para iz Bostona nije tako glatka, najviše zbog zabrinutosti njihovih obitelji. Tammi je bijelkinja, a Victor crnac. Tammina obitelj bi željela da njen dečko bude iste rase jer misli da će u protivnom imati problema. “Njih brine što drugi misle. Do danas smo u tom pogledu daleko dogurali, ali neki ljudi jednostavno žive u prošlosti,” kaže Tammi.

Upravo zbog toga organizator ove proslave Ken Tanabe kaže da, dok je međurasni brak ozakonjen, borba za toleranciju i pravednost među različitim rasama, nacionalnostima i kulturama i dalje se nastavlja.

XS
SM
MD
LG