Linkovi

Anand: 'Dan porezne slobode u Hrvatskoj se obilježava prekasno - tek 13. lipnja'


Danas je u Hrvatskoj Dan porezne slobode – što znači da su Hrvati od prvog siječnja pa do danas, 13. lipnja, radili za državu, a tek od danas pa do kraja godine ono što zarade – ostaje isključivo njima.

Ovu procjenu poreznog tereta svake godine objavljuje Institut Adriatic iz Rijeke, neovisni think-tank koji promiče slobodnotržišnu ekonomiju i štedljivu odnosno ograničenu državnu upravu.

Prošle je godine Dan porezne slobode bio dan ranije, što znači da su Hrvati – u smislu plaćanja poreza – opterećeniji nego prije. Joel Anand Samy, suosnivač Instituta Adriatic, kaže da je takav porezni teret – jedan od najopresivnijih u Europi – razlog što je Hrvatska izrazito skupa zemlja: "U tome istaknutu ulogu ima porez na dodanu vrijednost. Europska je unija propisala minimum od 15 posto, u Hrvatskoj PDV iznosi 22 posto. Ako tom visokom nametu pribrojite inflaciju koja polako raste i sada iznosi pet do šest posto, onda vidite da prosječni Hrvat za gotovo sve što kupuje plaća jako puno."

Dan porezne slobode u Sjedinjenim je Državama bio 23. travnja, a u Novom Zelandu 29. travnja – to su dvije porezno najneopterećeniji zemlje na svijetu.

Joel Anand Samy smatra da bi se Hrvatska trebala povesti za primjerom Estonije, koja je pojednostavnila porezni sustav i radikalno snizila poreznu stopu. 'Ljudima u novčaniku treba ostati što više njihova vlastita novca, jer građani bolje znaju kako će potrošiti vlastiti novac, nego što to zna neki birokrat ili ministar'- rekao je Joel Anand Samy.

XS
SM
MD
LG