Linkovi

Hrvatsko-američka vojna vježba kroz kišu i blato Minnesote


Zajednička vojna vježba Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote, iako održana pod iznimno teškim vremenskim okolnostima na vojnom poligonu Camp Ripley u toj američkoj saveznoj državi, ocijenjena je kao vrlo uspješna.

Plan je bio od Minneapolisa do poligona Ripley ići helikopterima, ali moralo se pričekati na dozvolu za letenje zbog lošeg vremena. Ukrcavanje je bilo brzo i bez puno riječi, jer čovjek baš ne leti helikopterom Chinnook svaki dan. Nakon 45 minuta bučnog, ali dobrog leta, u Campu Ripley nas dočekuje kiša i gotovo oluja.

Obavljaju se posljednje pripreme za vježbu koja je zamišljena da se odvija u Iraku u Faludji. Riječ je o napadu na konvoj, protunapadu, zatim podmetanju eksplozivnih naprava uz cestu, pretraživanju i čišćenju terena.

Sudionici vježbe – pripadnici američke Nacionalne garde iz Minnesote, mnogi od njih veterani iz Iraka i tridesetčetvero hrvatskih vojnika, pripadnika kopnene vojske, koji već dva tjedna svakodnevno, od jutra do mraka, uvježbavaju s američkim gardistima.

Na kraju vježbe - zajednička analiza na otvorenom. Tu su hrvatski ministar obrane Branko Vukelić i nekoliko visokih časnika. General Mladen Kruljac i pukovnik Mladen Mikolčević - vrlo zadovoljni. Vježbu je pratila i hrvatska veleposlanica u Americi Kolinda Grabar Kitarović.

Bojnik Rick Janson je zapovijedao ovom vježbom: “Hrvatski vojnici su ovdje s nama na obuci i mogu reći da su došli izvrsno pripremljeni, tako da je sve proteklo bez ikakvih problema. Jako smo zadovoljni,” kaže Janson.

Zadovoljni su bili i vojnici, sudionici vježbe. Kako hrvatski, tako i američki.

Ove su zajedničke vježbe postale tradicija, a sve se nastavlja 16. ovog mjeseca u Gašincima u Hrvatskoj – potvrdio nam je ministar obrane Branko Vukelić.

Hrvatski su vojnici imali rijetku priliku da razgovaraju sa svojim generalima i ministrom oči u oči. Kažu, impresionirani su američkim pristupom vježbi, sve se radi profesionalno, od jutra do mraka.

XS
SM
MD
LG