Linkovi

Zajednička vježba Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote


Nakon prvog dijela današnje vježbe zamolili smo ministra obrane Republike Hrvatske, Branka Vukelića za kratak komentar:

Vukelić: "Od prvog dana od kad smo došli u Minneapolis, u Minnesotu, osjeća se jedno veliko prijateljstvo. Tu je 12 godina suradnje koja će, vjerujem, otići i dalje od vojne suradnje, a kada je riječ o zajedničkoj vojnoj vježbi više sam nego zadovoljan. Pohvale koje smo dobili od američkih zapovjednika, za naše časnike i vojnike, govore dovoljno o tome kako dobre vojnike i časnike imamo. Sljedeća zajednička akcija bit će vježba u Hrvatskoj gdje će, uz američke, sudjelovati i albanske i makedonske oružane snage. Suradnja će se nastaviti i ubuduće. Ono što jako veseli je da će ova suradnja pripadnika Nacionalne garde Minnesote i Oružanih snaga Hrvatske uroditi i gospodarskom, znanstvenom i obrazovnom suradnjom."

To se uklapa u planove veleposlanice Kolinde Grabar Kitarović.

Kitarović: "Ovo je jedan od vidova suradnje, međutim, jučer smo u razgovorima sa zamjenicom guvernera razgovarali o mnogim vidovima civilne suradnje u području zdravstva, obrazovanja, zaštite prirode, ekologije i slično."

General pukovnik Slavko Barić zamjenik je načelnika Glavnog stožera. Kakva je njegova ocjena vježbe?

Barić: "S Nacionalnom gardom imamo jako dobra iskustva. Radimo po standardnim operativnim postupcima. Izuzetno me veseli da naši vojnici, časnici i dočasnici brzo prihvaćaju standarde koji su provjeravani kroz niz mirovnih i drugih misija, u Iraku i Afganistanu, te da postižu izvanredne rezultate. Kod svake ovakve vježbe potrebno je dosta truda da se sve radnje i postupci izvrše na propisan način jer se izbjegava bilo kakva improvizija, a isto tako poštuju se sva sigurnosna pravila ljudi koji se nalaze na terenu".

XS
SM
MD
LG