Linkovi

Povrat poreza pozitivno utječe na američko gospodarstvo


Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama prošlog je mjeseca doživjela svoj najveći mjesečni rast u posljednjih 20-ak godina, dosegnuvši 5.5 posto. No, uz tmurne ekonomske vijesti ima i jedna svijetla: čini se da povrat poreza kojeg je američka vlada izdala milijunima Amerikanaca ima pozitivan učinak. Naime, prodaja u nekim prodavaonicama je porasla.

Neke trgovine na malo bilježe porast prodaje, dok druge ne vide nikakvu razliku. Marshal Cohen, stručnjak koji prati trendove u maloprodaji, kaže da, unatoč tromoj ekonomiji, mnogi Amerikanci troše više nego što bi se to očekivalo. "Štednja ili ulaganje novca je nešto što američkim potrošačima baš i ne ide najbolje. Kao da se boje da im se novac ne “istopi” pa se žure potrošiti ga …trgovine s nižim cijenama zaista profitiraju, a možda su i jedine koje imaju korist od takvog odnosa".

Prodavnice nakitom i odjećom nisu toliko posjećivane pa je i njihova prodaja smanjena. No, u trgovinama na veliko - koje nalikuju skladištima - prodaja je u porastu. One reklamiraju svoje popuste, a nude cijeli niz artikala. Marshal Cohen kaže da su ove velike trgovine polularne zbog toga što omogućuju Amerikancima da kupe različite proizvode na istom mjestu.

Nakon što dobiju svoju plaću, kaže Cohen, oni otrče u supermarket ili veliku ‘skladišnu’ trgovinu kupiti proizvode pakirane na veliko kako bi uštedjeli što više novca. Ana Jimenez iz Los Angelesa mora nahraniti troje djece. Ona najviše kupuje u tim diskontnim trgovinama na veliko. "Nastojim ‘rastegnuti’ svojih petsto dolara da mi traju što duže. Od njih mogu živjeti oko dva tjedna".

Jedna od popularnih diskontnih trgovina je lanac Wal-Mart. Te su trgovine uveselile svoje kupce besplatnim unovčavanjem njihovih čekova s poreznim povratom, za koje se inače plaća, osim ako se transakcija obavlja u banci gdje imaju račun. Rezultat: prodaja u tim trgovinama prošlog je mjeseca porasla za četiri posto.

Wal-Martov direktor financija, Tom Schoewe, kaže: "Mnogi naši kupci žive od plaće do plaće. Oni kupuju puno gotovih obroka ili jela koja se mogu lako pripremiti kod kuće, kao što je pizza – ti se artikli izvrsno prodaju".

U grupu dobro-prodavanih proizvoda spadaju i televizori. Zbog visokih cijena goriva, sve manje Amerikanaca odlazi na godišnji odmor pa više vremena provode kod kuće. Više se kupuje i u odjelu za kuću – sve, od malih kućnih aparata do zavjesa. Želja da se proširi kupovna moć dolara prelazi i socio-ekonomske granice. Oni iz bogatijih naselja sada također troše više novca u diskontnim prodavaonicama.

XS
SM
MD
LG