Linkovi

Obnova Hudson River Parka na Manhattanu


U povodu desete godišnjice njegovog postojanja, u njujorškom Hudson River Parku uskoro će započevi veliki građevinski radovi. Ovaj park, koji se proteže na 222 hektara, drugi je po veličini park na Manhattanu, nakon Central Parka. No, za razliku od njega, Hudson River Park uljepšava obalu uz njujoršku rijeku.

U plan novih građevinskih radova uključena su spremišta za čamce, kafići, igralište za mini-golf, dječja igrališta, rekreacijski tereni i zgrade, te šetalište okruženo travnjacima, drvećem i vrtovima, s ukomponiranim mjestima za sjedenje. Zaklada Hudson River Park, partnerstvo između New York Cityja i države New York, koja je zadužena za dizajn i održavanje ovog otvorenog prostora, osnovana je 1998. godine. Do sada je izgrađeno 40 posto parka.

Connie Fishman, direktorica zaklade, iznosi neke od građevinskih planova. "Sljedećih nekoliko godina bit će uzbudljivo vrijeme za ovaj park jer će se istovremeno odvijati izgradnja u nekoliko njegovih dijelova. Trenutno privodimo kraju građevinske radove u koje je utrošeno oko 170 milijuna dolara, a ostalih nešto više od 100 milijuna planiramo realizirati tijekom sljedeće dvije godine.

Diana Taylor, predsjedateljica zaklade Hudson River Park, kaže da svrha parka nije samo rekreacija, nego i predstavljanje i očuvanje biljnog i životinjskog svijeta.

U vodama parka svoj su dom pronašle razne ribe, poput inćuna i brancina, te mnogobrojne školjke i rakovi. Dok je grad New York možda najpoznatiji po svojim golubovima, Hudson River Park udomaćuje, barem privremeno, brojne vrste ptica, uključujući američku lisku, malog zvonca, kormorana, i mnoge druge. A ljepotu ovog parka naglašavaju i mnogobrojne vrste drveća: borovi, tupela i čak 11 vrsti hrasta. Posljednji dio parka bit će otvoren u srpnju u Tribeca-i, četvrti Manhattana u blizini bivšeg Svjetskog trgovinskog centra.

Gospođa Taylor kaže da je dosta novca za ovaj segment parka došlo iz saveznog Ureda za stambeni i urbani razvoj, kao dio napora za ponovnu izgradnju New York Cityja nakon terorističkog napada 9. rujna 2001. godine. Taj je ured, zajedno s Korporacijom za razvoj donjeg Manhattana, uložio 70 milijuna dolara u ovaj projekt.

Diana Taylor dodaje da se još uvijek raspravlja na koji način izgraditi dva komercijalna mola unutar parka od kojih se očekuje velika zarada. "Što se tiče godišnjih operativnih troškova i troškova održavanja, park će ih morati pokrivati sam. Stoga smo uveli nekoliko komercijalnih čvorova, odnosno mjesta u parku gdje će biti dozvoljeno komercijalno poslovanje, tako da njima možemo naplaćivati najam i pokriti te troškove".

Osim rekreacije, prirode i biljnog i životinjskog svijeta, Hudson River Park posjetiocima nudi i raznovrsne oblike besplatne zabave – od javnih umjetničkih projekata do večeri filma, koncerata i plesa ispod zvijezda. Djelatnici zaklade ovog parka kažu da 17 milijuna posjetilaca godišnje sada može uživati u svim ovim aktivnostima.

XS
SM
MD
LG