Linkovi

Kalifornija: Financijsko 'opismenjivanje' mladih


U losanđeleskom ogranku američke Središnje banke učenici promatraju kako bankovni službenici broje hrpe novčanica, 20 tisuća dolara u svakom svežnju. Na obližnjim paletama naslagani su milijuni dolarske valute. Tinejdžeri koji promatraju brojanje novca impresionirani su, ali I pomalo ljubomorni pri pogledu na toliko novca. Jedan od njih kaže da su bankovni činovnici vjerojatno na velikoj kušnji, u dodiru s toliko novca, no dodaje da je to sigurno zatvoreni sistem koji funkcionira na povjerenju.

Osiguranje je ovdje vrlo strogo. Andrea Abrams, koordinatorica za obrazovanje u ovoj losanđeleskoj banci, organizira posjete učenika i financijske radionice. Danas će učenicima iz mjesta Bellflower u Kaliforniji održati kratki tečaj o novcu.

"Radionicu počinjem pitanjem o tome što učenici već znaju o novcu ili što on za njih znači. Mnogi kažu da im je potreban da bi preživjeli, da novac pokreće svijet. Znaju da im novac treba. Samo, nisu uvijek sigurni kako do njega doći i kako ga zadržati, jednom kad ga steknu."

Andrea Abrams savjetuje učenicima da počnu štedjeti. Ako svakoga dana odvoje 15 dolara, sa stopom povrata od pet posto, kad navrše 65 godina imat će milijun dolara. Nastavnica Estelle Rubio Delgado kaže da su njezini učenici raspoređeni po bankama, uredima i trgovinama gdje stječu praktično iskustvo.

"Nitko im ne jamči da će ih zaposliti, no jednom kad prođu našu poduku, nauče kako sastaviti životopis, kako se prikladno odjenuti i kako proći intervju, mi im držimo palčeve da se što prije zaposle."

Učenica Cherae Harris radi pola radnog vremena u tvrtki koja izdaje stambene kredite. Želja joj je studirati psihologiju, a ovaj uvod u financije trebao bi joj, kaže, pomoći u planovima za financiranje studija. Ricardo DeLeon se nada da će mu tečaj bankarstva pomoći da otplati troškove tehničke škole, kako bi kasnije studirao informatiku. Andrea Abrams učenicima kaže da uspješno financijsko planiranje zahtijeva sastavljanje proračuna te pomno praćenje prihoda i rashoda.

I učenici u San Franciscu uče o novcu putem Nacionalne zaklade za podučavanje poduzetništva. Ova organizacija je nedavno održala natjecanje u kojem su učenici morali prezentirati nacrt poslovnog plana. Među brojnim inventivnim rješenjima, pobjedu je odnijela Huong /čitaj: Wong/ Cheng za plan o osnivanju tvrtke koja će slati učenike da pomognu u domovima umirovljenika.

"Učenici će pružati razne vrste pomoći starijim osobama, kao na primjer izvesti ih u šetnju, pomoći pri kupovanju, čitati im knjigu – one male stvari koje bilo koji volonter može obaviti."

Polovina zarade od rada ovih dobrovoljaca ići će za pomoć njihovim srednjoškolskim klubovima, a druga polovina u korist biznisa koji planira otvoriti Huong Cheng. Svim ovim učenicima pomažu profesionalci, poput financijskih savjetnika koji im objašnjavaju kako steći inicjalni kapital. Oni tvrde da će ovakva nastava puno pomoći učenicima kasnije u životu.

XS
SM
MD
LG