Linkovi

NFCA ostvarila glavni cilj -  poziv Hrvatskoj za NATO


Ed Andrus kaže da je vrlo zadovoljan što je konačno postignut glavni cilj Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla – Hrvatska je pozvana u NATO savez. 'NATO je za Hrvatsku velika stvar. Nakon stoljeća ratova, nadamo se da će domovina naših predaka konačno živjeti u miru' – kaže Ed Andrus, čelnik ove krovne udruge koja objedinjuje rad desetaka hrvatskih organizacija u Sjedinjenim Državama.

Od svog osnivanja prije 15 godina, NFCA je isticala da je njezin glavni cilj upravo hrvatsko članstvo u NATO savezu. Za to su tisuće naših članova sustavno lobirale u čestim susretima s članovima Kongresa i američke savezne vlade – kaže Ed Andrus.

"Pred nama je proces ratifikacije hrvatskog članstva. Dogovorit ćemo se kako mi, s našim resursima, možemo pomoći da se taj postupak ubrza i da bude što prije gotov."

Edward Joseph, predavač međunarodnih odnosa na Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu, održao je na godišnjem skupu NFCA predavanje pod naslovom 'Nova uloga Hrvatske u regiji'. Upitali smo ga kakva je ta 'nova uloga Republike Hrvatske'.

"Ona je zaista nova i ona mnogo obećava. Poziv u NATO, kao i skoro članstvo u Europskoj uniji, pokazuje da je Hrvatska uspješno prošla kroz tešku transformaciju – od sudionice u balkanskim sukobima do vodeće zemlje u regiji, koja svojim reformama i napretkom u demokraciji ostalim zemljama služi kao primjer."

Stephen Schwartz, direktor Centra za islamski pluralizam u Washingtonu, kaže da bi se Hrvatska trebala početi i ponašati kao vodeća zemlja u regiji. On smatra da bi se Hrvatska trebala stati na čelo novog – kako je rekao - saveza odnosno partnerstva zemalja jadranske regije, koje bi uz Hrvatsku sačinjavale Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija, a možda i Crna Gora te Makedonija. Stephen Schwartz prije svega misli na modernizacijski utjecaj Zagreba koji bi se širio društvenim i kulturnim vezama te gospodarskim investicijama

"Kada bi Hrvatska na jedan moderan način primijenila ideje Ante Starčevića – a to je prijateljstvo i savezništvo s bosanskim muslimanima, pomoć muslimanima i katolicima Kosova i Albanije – onda bi ona zaista, i u stvarnosti, postala vodeća zemlja regije. To je prilično smjela ideja, koja se nekima možda neće svidjeti. Ona od Hrvata traži strpljenje jer su, očito, ekonomski razvijeniji od svojih susjeda. Međutim, mislim da bi jedno takvo partnerstvo Hrvatskoj puno više značilo, nego puko čekanje da je Europska unija primi u članstvo."

No, većina hrvatskih političara smatra da je – što se regije tiče - najvažnije imati dobre odnose s Beogradom. 'To žele kako se čini svi na svijetu, a ne samo hrvatski političari. Problem je u tome što Srbija želi imati dobre odnose jedino sa Rusijom' – primjećuje Stephen Schwartz.

"Razumijem želju Hrvatske da ima normalne odnose sa Srbijom. No, to ne bi trebao biti glavni aspekt hrvatske vanjske politike, čak niti u regiji. Jer Srbiji nije stalo do prijateljstva s Hrvatskom. Njoj je sada najvažnije obnoviti povijesno prijateljstvo s Rusijom i zbog toga mislim da se ta zemlja neće izvući iz vlastite 'crne rupe' barem sljedećih trideset godina."

Edward Joseph, bivši američki diplomat i vojni časnik, smatra da su hrvatsko-srpski odnosi vrlo važni za stabilnost regije. Međutim, jedan njihov aspekt – vrlo važan – Zagreb ne može kontrolirati, a to je politička i civilizacijska orijentacija Srbije. Želi li Srbija biti europska zemlja ili ne – na to pitanje Zagreb ne može utjecati, kaže Edward Joseph.

"Ono na što Hrvatska može utjecati je njezin vlastiti razvoj, kakvom zemljom ona želi biti. Primjerice, ona odlučuje kakav odnos želi imati sa svojim građanima srpske nacionalnosti. Iako se na tom pitanju treba raditi, svojim ponašanjem Zagreb, na pozitivan način, pokazuje Srbiji kakva je Hrvatska zemlja. Primjerice, činjenicom da je zamjenik hrvatskog premijera Srbin."

Edward Joseph kaže da je svjestan da je, nakon rata, teško rješavati međunacionalne probleme, no Hrvatska je – smatra on – na dobrom putu. Ukoliko reforme, demokracija i poštivanje manjinskih prava ne postanu životna stvarnost u Hrvatskoj, ona bi opet mogla postati dio 'balkanskog problema' – kaže Edward Joseph.

XS
SM
MD
LG