Linkovi

Film tjedna: Kung-fu Panda


Svijet borilačkih umijeća sa životinjama koje govore kao glavnim protagonistima na velike je ekrane doveo studio Dreamworks Animation, iskoristivši pritom glasove komičara Jacka Blacka i oskarovaca Dustina Hoffmana i Angeline Jolie, u filmu "Kung-fu Panda".

Pomalo bucmasti panda, imenom Po, baš ne odaje dojam o velikim atletskim sposobnostima. Puno mu bolje naizgled pristaje njegov redovni posao - kuhanje rezanaca u malom kiosku njegovog oca. No, sudbina ga dovede do slavne skupine kung-fu boraca - nazvanih Petero gnjevnih - upravo u trenutku kada njihov duhovni vođa treba izabrati onoga koji će ispuniti drevno proročanstvo. Sada je na učitelju, velikom Shi Fu, da dovede Poa u obličje predskazanog Zmajevog ratnika.

Popularni komičar Jack Black daje glas Pou, koji nije njegov prvi animirani junak: u filmu "Shark Tale" dao je glas morskom psu vegetarijancu Lennyju. Dustin Hoffman daje glas kung-fu majstoru Shi Fu-u. Kaže da ga je ugodno iznenadilo da film - premda prepun nevjerojatnog umijeća u borilačkim vještinama - isto tako pokazuje i tradicije i filozofiju.

"Postoji mekša strana filma ... nešto poput duhovne strane, koja me stvarno iznenadila. Moja generacija takve stvari doživljava kao strip što je danas gotovo uvredljivo jer se ovaj žanr pretvara u svoj vlastiti, zasebni, umjetnički oblik," kaže Hoffman.

Glasovna postava uključuje i Angelinu Jolie kao Tigricu, ključnu članicu skupine Petero gnjevnih. "Film donosi neke prekrasne poruke i stvarno zabavne likove. Postoji izvjesna dražest, a i zbiva se u prelijepom okružju. Meni je taj dio svijeta posebno drag. Dvoje moje djece je iz Azije tako da je meni osobno jako drago da sam u filmu koji se zbiva u Kini, a ja sam kung-fu tigrica," kaže Jolie.

Jedna od najvećih kineskih filmskih zvijezda, Jackie Chan, daje glas veselom - ali i vrlo umješnom! - Majmunu. I njemu je vrlo drago da jedan holivudski studio portretira tradicije i kulturu njegove domovine. "Sviđa mi se kad ne-Kinezi rade kineski film ... odnosno prikazuju kinesku kulturu u filmu. To pomaže našoj kulturi da se predstavi drugima. Stvarno se nadam da će biti napravljen i nastavak filma."

U filmu "Kung-fu Panda" pojavljuju se glasovima još i Lucy Liu, Seth Rogen, Ian McShane i Randall Duk Kim. Film su režirali John Stevenson i Mark Osborne, dok je glazbu skladao Hans Zimmer.

XS
SM
MD
LG