Linkovi

Rekordan skok cijena nafte - za više od 11 dolara po barelu u samo jednom danu


Američkim dionicama cijene su pale za čak tri posto do kraja jučerašnjeg poslovanja burzi nakon što je objavljeno da je nezaposlenost porasla najbržim tempom u zadnjih dvadeset godina, a cijene sirove nafte zabilježile najveći dnevni porast u povijesti.

Predsjednik Bush kaže da su podaci o nezaposlenosti znak polaganog rasta ekonomije. Stopa nezaposlenosti porasla je za pola posto na ukupno 5 i pol posto. Američko je gospodarstvo u svibnju izgubilo neto 49 tisuća radnih mjesta nakon što su poslodavci morali smanjiti broj uposlenika u odgovor na slabiju potražnju kao i vrtoglavo rastuće cijene sirovina.

Cijena nafte jučer je skočila za više od 11 dolara po barelu, najviše u povijesti njujorške burze, na 139 dolara i 12 centi. Razlog tako jakog skoka cijena nafte je objava Europske središnje banke u četvrtak da će možda povećati kamatne stope. Više kamatne stope bi mogle povećati vrijednost eura u odnosu na dolar; s obzirom da se nafta plaća u dolarima, to rezultira povećanjem cijene nafte.

Rastu cijene nafte prethodilo je i upozorenje analitičara investitorske savjetodavne tvrtke Morgan Stanley da bi jaka potražnja u Aziji mogla povećati cijene nafte i preko 150 dolara po barelu u srpnju.

XS
SM
MD
LG