Linkovi

Pinetop Perkins i prijatelji: nikad prestari za sviranje bluesa


94-godišnji pijanist Pinetop Perkins živući je dokaz da čovjek nikad nije prestar za sviranje bluesa. Na njegovom najnovijem albumu nastupaju i neka od najpoznatijih imena rocka i bluesa.

Pinetop Perkins tolike je godine proveo nastupajući u području delte rijeke Mississippi da je bilo samo pitanje vremena kada će se njegov put ukrstiti s onim još jednog tada mladog i pespektivnog svirača bluesa, gitarista B.B. Kinga. Njih su dvojica nakratko skupa radili u Memphisu, u državi Tennessee, no bilo je to dovoljno da se razvije dugo prijateljstvo, koje je rezultiralo nedavnom zajedničkom skladbom Down in Mississippi, na novom albumu kojim se odaje počast ovom glazbeniku pod naslovom Pinetop Perkins and Friends.

Nazvati Pinetopa Perkinsa glazbenikom koji je svoj potencijal razvio u poznijim godinama nedostatno je. Nakon što je prešao sa gitare na klavir, Perkins je ušao u krugove blues glazbenika kao što su Sony Boy Williamson, Robert Nighthawk i Willie Dixon. Suradjivao je sa Muddyjem Watersom punih 12 godina prije nego je otpočeo svoju glasovitu solo karijeru ranih 70 godina prošlog stoljeća.

Osamdesete se možda čine kao idealne godine za mirovinu, no Perkins je u tim godinama, 1992, tek počinjao. Snimio je niz solo albuma, okrunjenih Grammijem za životno djelo 2005 godine.

Perkins je ove godine dobio još jednog Grammyija, za nastup na albumu Last of the Great Mississippi Delta Bluesman - Live in Dallas. Eric Clapton, i sam dobitnik višestrukih glazbenih nagrada, pridonio je ovom albumu svojim prepoznatljivim zvukom na gitari u pjesmi How Long Blues/Come back Baby.

Na albumu Pinetop and Friends pojavljuju se i gitarist Jimmie Vaughan, Eric Sardinas, bas gitarist Willie Kent, bubnjar Willie Big Eyes Smith, te diva bluesa Nora Jean Bruso, koja pjeva back up vocal na skladbi Pinetop Perkinsa Take it Easy Baby.

XS
SM
MD
LG